Németh Zsolt: Tusványosnak is köszönhető, hogy "Erdély divatba jött"

Július 22-27 között rendezik meg idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet

TusványosMH/ MTI – 2014.07.11. 15:20 –

Tusványosnak, azaz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek fontos a szerepe abban, hogy mára a külhoni magyarság és a nemzeti elkötelezettség összetartozik, a kettő szinte szinonimává vált - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pénteken Budapesten.

Németh Zsolt a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemről tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Tusványos hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz nemzedéke, a rendszerváltó nemzedékek, valamint a külhoni magyar társadalmak és elitek között intenzív kapcsolat jött létre, és a magyarországi politikusoknak alapos az ismeretük a határon túli magyarságról. Hozzátette: Tusványosnak is köszönhető, hogy "Erdély divatba jött", ma már százezrek járnak Csíksomlyóra, és rengeteg testvérvárosi kapcsolat jött létre magyar és erdélyi városok között.

Véleménye szerint az idei rendezvény jelmondata - "történetekből történelem" - arra is utal, hogy 25 éves Tusványos, 25 éve történt a rendszerváltozás, és tört ki a romániai forradalom is. Ebben az időszakban különféle kitörési kísérletek jellemezték a térséget a perifériahelyzetből a felzárkózás, az euroatlanti integráció felé. 

Németh Zsolt Tusványoson 2014 (2)

Németh Zsolt (k), Tárnok Mária és Szilágyi Zsolt a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem sajtótájékoztatóján
MTI Fotó: Beliczay László

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a 20. század sok konfliktust hagyott rendezetlenül Közép-Európában. Az elmúlt 25 év megbékélési kísérletei részben eredményesnek bizonyultak, a térségben "az oldódó bizalmatlanság és az erősödő érdekazonosság" jellemző. A tabudöntögetés feladatát nem lehet elvégezetlenül hagyni - mondta, példaként említve a Benes-dekrétumok ügyét. Megjegyezte: a régió országai ugyanakkor alapvetően az érdekharmonizációra törekednek.

Arra is kitért, hogy "az egyenjogúsítás rögös útján haladnak külhoni magyar közösségek". A határokon átívelő nemzetegyesítés programja bontakozott ki az elmúlt 25 évben, az ehhez szükséges politikai kereteket már létrehozták - közölte. Mint mondta, fontos az autonómiakoncepciók megfogalmazása, építése, és a magyar állam nem csekély segítséget nyújt ehhez.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke hangsúlyozta: Tusványos üzenete, hogy Kelet-Közép-Európában helye van a népek közötti szolidaritásnak, közös érdekeket és értékeket kell megfogalmazniuk, mert csak így lehetnek sikeresek Európában. Úgy látja, Tusványos nagyban hozzájárult a nemzeti együttműködés rendszerének, a Kárpát-medencei magyar összetartozásnak a kialakulásához.

Emlékeztetett: a szabadegyetem 1990-ben Bálványoson indult, majd 1996-ben költözött át Tusnádfürdőre. E rendezvény "a szabadság intézményesített helyszínévé vált", mert függetlenül attól, hogy "országainkat milyen színezetű kormányok vezetik", ez mindig a párbeszéd stabil helye volt - vélekedett. Hozzáfűzte: Tusványos kormányok politikáját, politikusokat tudott befolyásolni, jó irányba terelni.

Mint mondta, az esemény idei díszvendégei azok a fiatalok lesznek, akiknek a szüleik 1990-1991-ben ott találkoztak.

Az eseményen fellép mások mellett a Tankcsapda, az Edda, a Heaven Street Seven, Rúzsa Magdi, a Kiscsillag, a Quimby és Baricz Gergő. A szabadegyetem "himnusza" az Intim Torna Illegál A számon a szívem című dala.