Nagy tervekkel célozza a Holdat az Orion űrhajó

MH-összeállítás – 2017.02.28. 02:43 –

Már első útján emberekkel a fedélzetén kerülné meg a Holdat az új amerikai kormány kívánságára a kifejlesztés alatt álló Orion amerikai űrkapszula – amely az eredeti elképzelések szerint először legénység nélkül bocsátottak volna fel 2018 végén.

Mint az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a hétvégén bejelentette, Donald Trump elnök arra kérte az ügynökséget, vizsgálja meg, lehetséges-e űrhajósok részvételével megtenni már az első tesztrepülést. Az Oriont és a Space Launch System (SLS) nevű óriásrakétát arra szánják, hogy a 2020-as években emberes missziót küldjenek egy aszteroidára, a 2030-as években pedig a Marsra. A SLS-rakéta négyszer nagyobb és erősebb a korábbiaknál. Ha a szakemberek megvalósíthatónak ítélik a korai emberes küldetést, akkor az Orion két asztronautával a fedélzetén keringene 2019 közepe táján a Hold körül nyolc-kilenc napon át, hasonlóan ahhoz, ahogy 1968-ban az Apollo-8 misszió megelőzte az egy évvel későbbi holdra szállást – írta a távirati iroda.

Bill Gerstenmaier, a NASA emberes missziókért felelős vezetője hangsúlyozta, hogy a kormány nem gyakorol nyomást a szervezetre az emberes küldetés előrehozására, az elnök csupán arra kérte az ügynökséget, hogy vesse össze a többletkockázatot a várható haszonnal. A mérlegelés várhatóan egy hónapot vesz igénybe. Az eredeti tervek szerint legkorábban 2021-ben szállíthatna űrhajósokat az Orion, ez lenne a második missziója. Ha a Donald Trump által kért módosítás miatt több mint egy évet csúszna a tesztrepülés, akkor annak már nem lenne értelme.