A stabil EU ugyanúgy érdeke az Egyesült Államoknak, mint az egységes NATO

A német védelmi miniszter szerint méltányosan kiegyensúlyozott biztonsági partnerségre kell törekedni az amerikaiakkal

MH/MTI – 2017.02.17. 16:18 –

Az Európai Unió stabilitása ugyanúgy érdeke az Egyesült Államoknak, mint a NATO egysége - hangsúlyozta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter pénteken az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát (MSC) megnyitó beszédében.

A politikus hangsúlyozta, hogy a NATO az emberi méltóság tiszteletén alapuló "értékközösség". Ez a többi között azt jelenti, hogy megengedhetetlen a kínzás, és senki sem tarthat "egyenlő távolságot" a szövetség tagállamaival és az értékeit tagadó, a "határokat és a nemzetközi jogot megkérdőjelező" országokkal szemben. Hozzátette: együtt kell érvényesíteni azt a közös érdeket, hogy ismét megbízható kapcsolatok alakuljanak ki a Nyugat és Oroszország között, ezért a NATO tagjai közül senki sem köthet megállapodásokat "a többiek feje felett".

A német védelmi miniszter kiemelte, hogy nem működik a "régi reflex", Németország nem teheti meg többé, hogy kitér a felelősségvállalás elől és az Egyesült Államokra támaszkodik a védelempolitikában. Németország "felnőtt, és nem bújhat el többé", ha baj van, hanem részt kell vennie a terhek megosztásában, ezért a berlini vezetés elkötelezett a védelmi kiadások növelése mellett - mondta Ursula von der Leyen. A németek megértették, hogy fejleszteniük kell védelmi képességeiket, és azt is, hogy erősíteni kell az EU közös védelmi politikáját. 

A muszlim országokkal együtt kell küzdeni a terrorizmus ellen
A német védelmi miniszter arról is beszélt, hogy keresni kell a partnerséget a muszlim és arab államokkal, és el kell kerülni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem "az iszlám és a muszlimok elleni harc" legyen.

Kiemelte, hogy "méltányosan kiegyensúlyozott transzatlanti biztonsági partnerséget" kell kialakítani. Európának a globális biztonság iránt elkötelezett, felelősségének tudatában álló Egyesült Államokra van szüksége, ugyanakkor az európaiaknak "európai arcot" kell adniuk a NATO-nak és a transzatlanti biztonságnak, és "globálisan kell gondolkodniuk és tervezniük".

Mindebben számos eredményt sikerült már elérni, ezt jelzi például, hogy egy közös német-francia dandár küzd az afrikai mali biztonságáért - mondta Ursula von der Leyen. 

Mattis: Az Egyesült Államok biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával

A transzatlanti egység Európa egységét is erősíti, a biztonságról pedig csak közösen, "csapatban" lehet gondoskodni - hangsúlyozta James Mattis amerikai védelmi miniszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián elmondott beszédében.

James Mattis kiemelte, hogy a transzatlanti egység azért fontos, mert egyetlen ország sem tud egyedül gondoskodni a biztonságáról. Mint mondta, a NATO védelmi minisztereinek minapi brüsszeli értekezletén megtapasztalta, hogy "a transzatlanti szövetség erős, 28 demokrácia alkotja, amelyek mind elkötelezettek a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a béke megőrzése, és a felvilágosodás értékeinek továbbvitele mellett". Az Egyesült Államok üdvözli, hogy európai szövetségesei elmélyítik együttműködésüket a védelempolitikában. Ez erősíti Európa védelmi képességeinek hatékonyságát, méghozzá anélkül, hogy veszélyeztetné a NATO-n belüli közös munkát - tette hozzá. 

McCain: Trump tetteire figyeljenek, ne a szavaira
Donald Trump új amerikai elnöknél nem a szavakra, hanem a tettekre érdemes figyelni, és nem szabad "leírni" az Egyesült Államokat - mondta John McCain amerikai szenátor. Az amerikai elnök legfőbb párton belüli kritikusaként számon tartott republikánus politikus hangsúlyozta: Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadó távozása azt jelzi, hogy sok erőfeszítést kell tennie még az új washingtoni kormánynak, hogy belejöjjön a munkába, de James Mattis védelmi miniszter és John Kelly belbiztonsági miniszter jelenléte bizakodásra ad okot.
Boris Johnson brit külügyminiszter kiemelte, hogy Donald Trump "új stílust" hozott a politikába, és egyáltalán nem biztos, hogy sikertelen lesz. Mint mondta, az új amerikai elnöknek "meg kell adni az esélyt" tervei végrehajtására. Hozzátette, hogy az ukrán válság és a szíriai polgárháború a Nyugat határozatlansága miatt mélyült el, és ilyesmi nem fordult volna elő, ha Donald Trump lett volna a washingtoni kormány vezetője.

Az Egyesült Államok biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával, és a "jól véghezvitt európai kezdeményezések támogatják a NATO egységét" - emelte ki James Mattis. Ezzel kapcsolatban megismételte a védelmi kiadások növelésére vonatkozó brüsszeli figyelmeztetését. Aki profitál a NATO erejéből, annak az erő biztosításához szükséges forrásokhoz is méltányosan hozzá kell járulnia - mondta.Kiemelte, hogy "mérföldkő" volt a NATO 2014-es csúcstalálkozója, amelyen a tagországok vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő összegre emelik védelmi kiadásaikat. Ez azt jelzi, hogy a NATO tagjai "szembenéznek a valósággal" és komolyan veszik a szövetséget fenyegető veszélyeket.

Donald Trump amerikai elnök teljes mértékben támogatja a NATO-t, és fontosnak tartja, hogy a szövetség "hitelessége és jelentősége" fenntartása érdekében igazodjék az új kihívásokhoz, a terrorizmus, az informatikai hadviselés és a hibrid hadviselés veszélyeihez - emelte ki James Mattis. Hozzátette, hogy a legnagyobb veszélyt a szövetség déli határvidékén, a Földközi-tengertől Törökország határáig húzódó térségben terjedő terrorizmus jelenti. Ezzel a fenyegetéssel szemben az eddiginél "közvetlenebbül" kell felvenni a harcot, és folyamatosan fejleszteni kell a NATO-t, egyformán összpontosítva a védelemre és az elriasztásra, a szövetségi stratégia két fő összetevőjére - fejtette ki az amerikai védelmi miniszter.

Heves vitába bonyolódott a lengyel külügyminiszter és az Európai Bizottság első alelnöke

Élesen bírálta egymást Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alapjogokért felelős első alelnöke pénteken a konferencia első pódiumbeszélgetésén, amelyen az Európai Unió jövőjéről volt szó. Witold Waszczykowski szerint  az Európai Bizottság elszakadt az európai élet mindennapi valóságától és a brüsszeli "elefántcsonttoronyból" szemléli a világot, tétlenkedve, vagy rossz válaszokat adva a kihívásokra.

Ezt jelzi például a migrációs válság kezelése - emelte ki a jobboldali kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa. Mint mondta, magyar kollegájától 2015-ben azt a tájékoztatást kapta, hogy Magyarország területén 104 ország állampolgárai vonulnak át, ami azért fontos adat, mert nincs is ennyi országban fegyveres konfliktus vagy üldöztetés, vagyis az EU területére jogtalanul behatoló emberek jelentős része "nem menekült, hanem migráns".

A litván elnök szerint a NATO is reformokra szorul
Dalia Grybauskaite litván elnök elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az EU mellett a NATO is mélyreható reformra szorul. Mint mondta, "szégyenletes", hogy a szövetség tagállamainak túlnyomó többsége nem teljesíti azt a közös vállalást, miszerint a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékának megfelelő összeget kell fordítani a védelmi kapacitásokra.

Frans Timmermans úgy vélte, a lengyel diplomácia vezetője "alternatív tényeket" terjeszt. Kiemelte, hogy az EU sokkal több az eurónál és az egységes belső piacnál, lényegét a közös értékek jelentik, amelyeket a közösség működéséről szóló Lisszaboni szerződés második cikkelye foglal össze. Ezen értékek között szerepel a jogállamiság, és az is, hogy a kormányok nem avatkozhatnak bele az igazságszolgáltatás ügyeibe - húzta alá a holland szocialista politikus.

"Engedtessék meg nekünk, hogy a saját alkotmányunkat tiszteljük, és ne Brüsszel vízióját" - jegyezte meg Witold Waszczykowski, kifejtve kormánya álláspontját, miszerint az erős nemzetállamokra alapozva kell felépíteni az EU jövőjét. Ezzel kapcsolatban a bizottság alelnöke kiemelte, hogy valóban "több hazafiságra van szükség, de nem nacionalizmusra". 

A közönség soraiból Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német kereszténydemokrata (CDU) elnöke emlékeztetett, hogy az EU a szolidaritás jegyében 50 milliárd eurót fordít a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására. Úgy tűnik, a lengyel kormány "nagyon szelektív" módon viszonyul a szolidaritáshoz, így a védelmi politika erősítését támogatja és elfogadja a strukturális támogatásokat, míg más közös döntéseket nem hajlandó elfogadni - tette hozzá Elmar Brok a menekültek tagországok közötti elosztása körüli vitákra utalva.  

A lengyel külügyminiszter leszögezte, hogy az uniós támogatások 70-80 százaléka visszakerül az EU nyugati részére, és nem az új tagállamokat gazdagítja, az pedig nem igaz, hogy Lengyelország nem szolidáris a menekültügyben, hiszen több mint egymillió ukrán menekültnek nyújt védelmet. Hozzátette: nem tekinthető a szolidaritás megnyilvánulásának a Németországot Oroszországgal összekötő, ám Lengyelországot megkerülő Északi Áramlat II. földgázvezeték megépítése. 

A pódiumbeszélgetés egy további résztvevője, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kiemelte, hogy a vezetékrendszer kiépítése üzleti vállalkozás, amelyre hatáskör hiányában nincs befolyása a kormánynak. A CDU-s politikus arról is beszélt, hogy EU-s szabályok megalkotásának csak akkor van értelme, ha a tagállamok be is tartják a közös szabályokat. Az EU jövőjéről szólva kiemelte: elengedhetetlen, hogy a tagállamok a szuverenitásuk egy részét átruházzák az EU-ra.