Tarlós István: Az ellenzék kihátrált az olimpia mögül

A Momentum Mozgalom mintegy negyedmillió aláírást adott le

MH/MTI – 2017.02.17. 15:09 –

Másfél évvel ezelőtt az országos politika maximális mellszélességgel kiállt az olimpia mellett, most valamiért az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált"; ez árulás - mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István egyeztetett a miniszterelnökkel
Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról - adta hírül közös közleményben Szűcs-Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az Országházban lezajlott tárgyaláson megállapodtak abban, hogy jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.

Momentum Mozgalom: Leadták az aláírásokat
Összesen 266 151 aláírást adott le pénteken a Momentum Mozgalom az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében - ezt Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke jelentette be a Fővárosi Választási Iroda épületénél. "Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket, arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről" - fogalmazott Fekete-Győr András, hozzátéve, hogy ezt megtette helyettük a Momentum. A mozgalom vezetője nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást, ez ugyanis értékelése szerint gyávaság lenne a részükről, valamint elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét. Az MTI kérdésére elmondta: 32-35 ezer aláírást kaptak LMP-től, 4 ezret a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, körülbelül 10 ezret az Együtt-től, 10 ezret a Párbeszédtől, az MSZP-től összesített adata nincs, de Szanyi Tibortól 170, Kunhalmi Ágnestől pedig 1600-1700 aláírást kaptak, a Momentum pedig mintegy 200 ezret gyűjtött.

Borkai Zsolt: Az ellenzék gyengíti Magyarország esélyeit 
A MOB pénteki közleményében Borkai Zsolt elnök úgy fogalmazott: a MOB mint a pályázat egyik benyújtója, a szakmai oldalt képviseli ebben a témában."Pontosan emlékszem arra a napra, amikor a Magyar Olimpiai Bizottság székházában valamennyi politikai párt vezetői konszenzusban voltak az olimpiarendezést illetően, mindannyian pártpolitikától függetlenül támogatták a budapesti pályázatot. Az ellenzéki pártok azonban sajnálatosan kivonultak az olimpiarendezés támogatása mögül, és elkezdték a magyar társadalmat is megosztani" - emlékeztetett Borkai Zsolt. Hozzátette: az ellenzéki pártok "nagymértékben meggyengítették és gyengítik folyamatosan Budapest esélyeit, gyengítik Magyarország pályázatát".

tarlós mh leadTarlós István pénteki sajtótájékoztatóján - Fotó: Hegedűs Róbert / Magyar HírlapTarlós István közölte: "ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, akkor (...) erősen el fogok gondolkodni azon, hogy nem kéne-e visszavonni a pályázatot".

Ugyanakkor megjegyezte, a népszavazással korábban kellett volna előállni. Tarlós István elmondta, szerinte, ha valaki egyszer letette a voksát és megegyezett az Országgyűlésben, hogy támogatni fogja az olimpiát, annak másfél évvel később nem illik így viselkedni, mert ez nem tisztességes. "Most azok, akik teljes mellszélességgel kiálltak és támogatták, fölállnak mint a nép védelmezői, és elkezdenek (...) országvédői szerepben tündökölni" - fogalmazott.

A főpolgármester emlékeztetett: 2004-ben Demszky Gábor akkori szabad demokrata főpolgármester és még jó pár ma is aktív politikus összehívtak egy értekezletet a kerületi polgármesterekkel, és akkor "ezerrel támogatták az olimpiát".

Ő maga 2014-ben az AGENDA 2020 előtt az olimpiarendezésről fenntartásokat fogalmazott meg, utána már támogatta, mert az AGENDA 2020 alapvetően megváltoztatta a rendezési lehetőség feltételrendszerét - jegyezte meg.

Tarlós István felvetette azt is, hogy a most aggódó fővárosi szocialista politikusok, akik másfél évvel ezelőtt szavazatukkal támogatták a Fővárosi Közgyűlésben a budapesti olimpiarendezést, miért nem akkor kezdtek aláírások gyűjteni. Fel se merült másfél éve, hogy ezek a politikusok népszavazást akarnának - mondta, és szerinte nekik a népszavazás valójában nem az olimpiáról, hanem valami másról szól.

Az esetleges népszavazás kapcsán Tarlós István leszögezte, "nem fogom a népet se becsapni, se kijátszani". Messzemenőkig elzárkózik attól, hogy egy népakaratot kijátsszanak - mondta.

A baloldali ellenzék nemzeti ügyből pártügyet kreált

A főpolgármester az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta: az olimpia ügyében nemzeti egyetértés volt. Valakik elárulták saját magukat, mert másfél évvel ezelőtt "két kézzel megszavazták az olimpia rendezését", de most hangosan tiltakoznak.
Amikor Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester 2004-ben összehívott egy értekezletet, a liberálisok, a szocialisták és az összes kerületi polgármester támogatta az olimpiát - emlékeztetett Tarlós István.
A baloldali ellenzék 13 évig ugyanazt mondta az olimpiáról, és most hirtelen egy-két hónap leforgása alatt elkezdték ennek ellenkezőjét mondani. "Nemzeti ügyből pártügyet kreáltak" - fogalmazott.
Tarlós István közölte, pénteken két órán keresztül tárgyaltak Orbán Viktor miniszterelnökkel, és zömében az olimpiáról beszéltek. A főpolgármester a "legérdekesebbnek" azt nevezte, hogy a kormányfő cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy ő a fideszeseket "visszavonulásra, tartózkodásra szólította volna fel, hogy a főváros csináljon, amit akar". Orbán Viktor biztosította arról, hogy ő ilyet nem mondott és nem is gondol - tette hozzá.
Tarlós István elmondta, megállapodtak abban, hogy jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön alaposan megvitatja az előállt helyzetet. Ezt követően, legkésőbb csütörtökön újra találkoznak, és akkor eldöntik, melyek a további - "etikai és praktikus alapon is kívánatos" - lépések az olimpia ügyében.
A főpolgármester kijelentette: továbbra is fenntartja, hogy elképzelhető lehet egy olyan lépés, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot. Még akkor is, ha ez a Momentum Mozgalomnak nem tetszik - tette hozzá.
Tarlós István felvetette azt is: ha a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és a kormány lemondana az olimpia rendezési jogáról, akkor teljesülne a Momentum kívánsága, ha meg nekik ez nem tetszik, akkor az bizonyosodik be, hogy alapjában ez a népszavazási kezdeményezés nem az olimpiáról szól.
Tarlós István hangsúlyozta, hogy Budapest mindenképpen nyerne az olimpiával. Megjegyezte azt is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szponzorok is "óriási" pénzeket adnak az olimpia rendezéséhez.

A népszavazás kapcsán a főpolgármester elmondta, hogy a népakaratot tudomásul veszi, és neki "elég sokat mond" a 266 ezer aláírás, amelyet a népszavazás kiírásáért gyűjtöttek össze.


A főpolgármester a délutáni sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy szerinte az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentése körül szerinte nem tömegtájékoztatás, hanem "tömegmanipuláció" zajlik, a védekezők általában teljesen rossz számokat mondanak.

Tarlós István közölte, vizsgálják, hogy mekkora az az összeg, aminek a felfüggesztéséről intézkedhetnek abban az esetben, ha az állam hivatalosan felfüggeszti a metróprojekthez idén még a központi büdzséből folyósítandó pénz kifizetését. Ennek az összegnek a túlnyomó többségét az alagútfúró cégnek kellene kifizetni - jegyezte meg.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. dolgozóinak béremelése kapcsán elmondta, ha egy szakszervezet jóhiszeműen követel béremelést, akkor figyelembe veszi a cég objektív lehetőségeit. Majdnem nagyságrenddel magasabb béremelést követelnek, mint amire a cégnek lehetősége van: a társaság 4,5 százalékos béremelést ajánlott, a szakszervezet pedig 36,5 százalékosat követel - hívta fel a figyelmet.

A római-parti védmű kapcsán Tarlós István azt közölte, március elején fórumot tartanak az ügyben Békásmegyeren.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e azt, hogy a taxizni csak elektromos járművel lehessen majd, azt mondta: ez az előírás belátható időn belül a taxisokat nem fenyegeti.

Lánczi Tamás: Ha nincs konszenzus, nincs értelme olimpiát rendezni

Az ellenzéki pártok elárulták az olimpia ügyét, ami mögött ha nincsen konszenzus, nincs értelme a rendezésnek – mondta az Origónak Lánczi Tamás politikai elemző. A fő kérdés, hogy a kormánypárt akar-e vagy nem akar konfliktust? Ez egy olyan ügy, amit a Momentum Mozgalom politikai bázisépítésre akart létrehozni, éppen emiatt nem lenne helyes döntés a Fidesz részéről, ha vállalná az összeütközést. Az elemző szerint ezek alapján elképzelhető, hogy a jobboldal lemond az olimpiarendezésről.

A Momentum mozgalomnak az ötkarikás játékok ügye egy jó ugródeszka volt, innentől arra kell törekedniük, hogy valamilyen módon kitűnjenek az ellenzéki pártok közül. Míg az olimpiaellenesség összefogta az ellenzéki pártokat, a közös ügy esetleges megszűnésével a balliberális oldal erői nem lesznek már érdekeltek a Momentum további sikereiben, viszont a MSZP-ra és a DK-ra nem jelenthetnek érdemi veszélyt, csak a kisebb pártokra - véli az elemző.