Pakisztán hajtóvadászatot indított a dzsihadisták ellen

A hadsereg 39 szélsőségessel végzett - Már 75-en haltak meg a szúfi mecset elleni támadásban

MH/MTI – 2017.02.17. 12:25 –

Legalább 39 szélsőséges fegyveressel végzett a pakisztáni hadsereg péntekre virradóra a Szindha tartománybeli szúfi mecset elleni merénylet után indított hajtóvadászatban.

szúfimecset576ndtv.comA hadsereg egyszerre több helyszínen csapott le a fegyveresekre, összetűzések voltak a többi között Karacsiba, Kvetta és Szargodha városában, illetve Orakzai törzsi területen. Az országos hajtóvadászatban legalább 39 szélsőséges fegyverest megöltek, és 47-et őrizetbe vettek.

A legfrissebb értesülések szerint legalább 75-en életüket vesztették, és 200-an megsebesültek előző nap Szevan városban egy öngyilkos merényletben, amelyet a Lál Shahbáz Kalandar 12-13. századi szúfi filozófus nevét viselő mecsetben követték el egy vallási szertartás alatt. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Aszif Gafúr, a pakisztáni hadsereg szóvivője beszámolt arról, hogy pénteken a pakisztáni hadsereg ravalpindhi főhadiszállására bekérették Afganisztán iszlámábádi követségének képviselőit tiltakozásul a pakisztáni területen végrehajtott terrorcselekmények miatt, amely elkövetői Afganisztánból érkeztek. Értesülések szerint az afgán diplomatáknak átadtak egy listát a Pakisztán által körözött 78 terrorista nevével, akik Afganisztánban rejtőzködnek. Iszlámábád azt követeli, hogy  Kabul adja ki vagy fogja el őket.

A merénylet miatt Pakisztán pénteken lezárta a legforgalmasabb határátkelőt Torkamnál - értesült a The Express Tribune című pakisztáni lap. Aszif Gafúr katonai szóvivő közölte, hogy a határátkelőhely biztonsági okokból további értesítésig zárva marad.