Szajlai CsabaMr. 4 Százalék

Álláspont. Miből jön össze a négyszázalékos gazdasági növekedés?

Szajlai Csaba – 2017.02.17. 02:13 –

Ezt a kérdést a kormánnyal nem különösebben szimpatizáló közgazdászok, politológusok, „szakértelmiségiek” rendszeresen felteszik, mivel ez a szám - ha a GDP-re vonatkozik Magyarországon - hosszú ideje az álom kategóriájába tartozik. Igaz, 2014-ben is négy százalékkal gyarapodtunk éves alapon, de ezt sokan betudták a bázishatásnak. Hivatkozván arra: a korábbi évben s években ugyanis alacsony kibocsátási szinten üzemeltünk, így a mélyből könnyebb is volt felfelé ugrani.

Fejtsük meg a négyszázalékos rejtvényt, még akkor is, hogyha a kormánnyal nem különösebben szimpatizáló szakértelmiség egy része eleve kétkedéssel fogad mindent, ami a gazdaságpolitika megvalósítását illeti. Pedig jelen felállás szerint nem is hatja át annyira kincstári optimizmus a terveket. Hiszen nem pusztán a Nemzetgazdasági Minisztérium vár idénre négyszázalékos - mondhatni, bődületes - növekedést, hanem a piac egyre nagyobb része is. Legelőször az OTP Bank jött ki hasonló várakozással, tegnap pedig a Pioneer Alapkezelő friss jelzéséből derült ki, hogy a kormányzati szándék az idén és jövőre is kivitelezhető. Persze érthető az aggodalom a túloldalról: a négyszázalékos növekedés már érezhető - nagyon is (!) - a mindennapokban. Ortodox közgazdasági megközelítés szerint legalábbis. Különösen akkor, ha a gyarapodás szerkezete kedvező a háztartások/családok számára. Márpedig jó ideje a belső fogyasztás húz, olyannyira, hogy ez a GDP kinőtt lába a múlt esztendő óta.

Mondom a kétkedőknek, hogy az OTP Bank prognózisa szerint az idén a növekedésben erős tényező lehet a piaci szolgáltatás, a szállodaszektor, a szállítás, az autóeladás, a kereskedelem, de idővel megindul majd a magán-építőipar is. A lakossági fogyasztást pedig a bérek növekedése is támogatja. A versenyszférában - inflációtól megtisztítva - öt-hat százalékos reálkereset-ugrás jósolható, amely már folytatólagos ütem. Eközben beinduló lakás- és irodaépítést láthatunk, egyre bővülő banki hitelezési aktivitás mellett. Választás előtti év lesz 2017, így várhatóan a kormány is bőkezűbb lesz. Az uniós források lehívása is jelentősen felgyorsulhat majd 2016-hoz képest. Óriási tartalékok vannak a költségvetési egyensúlyban - gyakorlatilag kormányzati lépések és az élénkítőeszközök bevetése nélkül eltűnne a hiány. A növekedésnek köszönhetően még lejjebb esik az adósságráta, a külső - pénzügyi - egyensúlyt tekintve pedig hatalmas többlettel rendelkezik az ország. Devizatartalékunk bőven elegendő, megkockáztathatjuk: akár a szükséges szint felett is vagyunk.

A munkaerőpiacról általánosságban az mondható el, hogy jelenleg rekordalacsony a munkanélküliség, s ehhez meginduló béremelkedés társul. Üröm az örömben, hogy egyre jobban szűkülnek a szabad munkaerő-kapacitások, mivel az állástalanok képzettsége kevésbé felel meg a munkaerő-keresletnek, mint korábban. Róka fogta csuka ez: a szűk munkaerőpiac elkezdte felhajtani a béreket, és az állami szektorban is jelentős béremelések történtek. Ugyanakkor a vállalatok fejlesztéseket kénytelenek elhalasztani a munkaerőhiány miatt. A helyzet azonban nem teljesen reménytelen: a kormány tavaly hatéves bérmegállapodást kötött a szociális partnerekkel. Ez első körben megállíthatja a munkaerő ide-oda ingázását, második körben pedig vissza is csábíthatja az országba.

Tovább is van, mondom még. A Pioneer Alapkezelő - amelynek szakértői szerint a következő két évben könnyen elképzelhető a négy százalék körüli növekedés is Magyarországon -, a gyarapodás mikéntjét tekintve a bérdinamika miatt várható fogyasztásbővülést említi, valamint a költségvetési élénkítést, az EU-források beáramlását, a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politikáját, illetve a banki hitelezésben rejlő tartalékokat.

Akit pedig két komoly piaci előrejelzés sem győz meg, vessen néhány pillantást az Európai Bizottság jelentésére. Brüsszel téli prognózisában jelentősen „felturbózta” a magyar makrogazdasági pályát a korábbiakhoz képest.

Szó se róla, a tavalyi kétszázalékos gazdasági növekedéssel nem büszkélkedhetünk, azonban a 2016-os esztendő megmutatta, mire vagyunk képesek külső források nélkül.

De az sem szégyen vagy érdem. Tény. Csakúgy, mint hogy Mr. 4 Százalék - természetesen a gazdasági növekedésre asszociálunk - itt lehet velünk. Akár két esztendőn át is.