Adni tudás és elköteleződés

Bagdy Emőke: Felnőttnek kell lenni a házassághoz

Vitéz Anita – 2017.02.17. 02:11 –

Családbarát szemlélet, munka–magánélet egyensúly címmel tartott konferenciát a Három királyfi, három királylány mozgalom csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián. Az egész napos tanácskozás a Házasság hete egyik központi programja, az idén negyedik alkalommal rendezték meg.
Sok konferencia szól a kapcsolódó tudományterületekről, de ritkán rendeznek tanácskozást az emberi élet olyan egyetemes értékeiről, mint a házasság és a család – jelentette ki Beneda Attila, az Emberi Erőforrá-sok Minisztériuma, az Emmi helyettes államtitkára a Házasság hete megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémián. Kiemelte a 2016-os ifjúságkutatás eredményeit, amelyek szerint a fiatalok örömteli eseménynek tartják a gyermekszületést.

Herjeczki Kornél, a Házasság hete mozgalom igazgatója hangsúlyozta: a házasság és a család támogatásához össze kell fogni, ennek érdekében állt a kezdeményezés mögé a Harmat Kiadó és a Family magazin is. Hozzátette: fontosnak tartja a személyes példát és inspirációt, s a személyesség érdekében választanak minden évben egy házaspárt a rendezvény arcának. Az öt plenáris előadó – Bagdy Emőke, Engler Ágnes, Győrffy Zsuzsa, Kun András István és Léder László – a család és házasság témájának egy-egy részkérdését vizsgálta. Bagdy Emőke pszichológus biztatta hallgatóit, tegyék föl a kérdést: mit jelent nekem a család? Fölhívta a figyelmet arra is, hogy a mai fogyasztói kultúra befolyásolja a fiatalok hozzáállását. A jó házassághoz felnőttnek kell lenni, s ennek három feltétele van: adni tudás, felelősségvállalás és elköteleződés – emelte ki.

Léder László pszichológus, az apák munka–magánélet dilemmája kapcsán hangsúlyozta: a jó házasság és a jó munka a hatékonyságra épül, amely nem más, mint a hatékony munkavégzés és a hatékony rekreáció szorzata. Hozzáfűzte még: a magyar apák hajlamosak túlvállalni magukat gyermekszületés idején. A Három királyfi, három királylány mozgalmat Kopp Mária alapította, s a konferencia igyekszik fölhívni a figyelmet a házasság és a család jelentőségére, a családbarát szemlélet fontosságára.