Egyre jobb lesz Minszk megítélése

Oleg Kravcsenko: Nagyon hálásak vagyunk Magyarországnak Belarusz és az Európai Unió jó viszonyáért tett erőfeszítéseiért

Őry Mariann – 2017.02.17. 02:06 –

A hazánkkal és a Visegrádi Négyekkel való együttműködésben is nagy lehetőségeket lát Oleg Kravcsenko belarusz külügyminiszter-helyettes, aki nemrég látogatott Budapestre.

Oleg Kravcsenko 20170217Oleg Kravcsenko szerint országának nyitottnak kell lennie (Fotó: Hegedüs Róbert)

- Hogyan értékeli az Európai Unió és Belarusz kapcsolatát jelen pillanatban?

– Szerencsére az utóbbi időben fejlődtek a kapcsolatok, noha korábban voltak nehezebb időszakok, mindkét részről megvolt az oka, hogy úgy tettünk, ahogy. Keressük a közös nevezőket, közös érdekeket, együttműködési lehetőségeket. Úgy látom, sikerült megoldani több ellentétet is, de még mindig vannak megoldandó kérdések, ahol törekszünk a kompromisszumra. A régió biztonsága mindkét fél stratégiai érdeke. Tavaly megszüntették a Belarusszal szembeni szankciók nagy részét, s ez új korszakot indított a belarusz–uniós kapcsolatokban. Húsz év után először beszélhetünk majdnem normális viszonyról. Az érdekünk az, hogy megszüntessék a fennmaradó szankciókat is, értjük, hogy ehhez idő kell, és konstruktívan állunk hozzá.

– A belarusz főváros, Minszk adott otthont az ukrán helyzet rendezéséről szóló tárgyalásoknak. Javított ez az ország nemzetközi megítélésén?

– Mindenképpen pozitív hatása volt, ugyanakkor Belarusz nem saját politikai érdekéből ajánlotta fel, hogy otthont ad a tárgyalásoknak, hanem az ukrajnai konfliktus mielőbbi megoldása érdekében. Érdekünk, hogy stabilizálódjon a helyzet a közvetlen szomszédunknál, ahol sok belarusz ember is él. Csak kiindulópontot jelenthetnek a tárgyalások Belarusz újfajta értékeléséhez, de önmagában nem változat a helyzeten.

– Hogyan látja Belarusz és a Visegrádi Négyek együttműködési lehetőségeit?

– A magyar külügyminiszterrel erről is beszélgettünk, s arra jutottunk, hogy össze kell hangolnunk a prioritásokat a júliustól kezdődő magyar V4-elnökség és a Közép-európai Kezdeményezésnél (CEI) betöltött belarusz soros elnökség között. Beszéltünk a közös érdekeinkről, a régió stabilitásáról és a digitalizációról is, ezek nekünk is fontos dogok. A belarusz elnökség fókuszában pedig a kapcsolódás kérdése áll, azaz Európa közlekedési összeköttetéseinek javítása, valamint a standardok, vámok összehangolása. Várjuk a magyar visegrádi elnökséget, bízunk benne, hogy nemcsak a csoport, hanem a környezete számára is eredményeket hoz.

– Mi a célja a februárban nyolcvan országgal szemben bevezetett részleges vízummentességnek? A turizmus fellendülésére számítanak?

– Természetesen szeretnénk, hogy több turista utazzon Belaruszba, biztosak vagyunk benne, hogy sok mindent tudunk számukra kínálni. De ez csak az egyik ok. A gazdaságunk exportorientált, amit termelünk, annak nagy részét külföldön kell eladnunk, így nyitott országnak kell lennünk. Lehetővé kell tennünk, hogy a befektetők a lehető legkevesebb körülményeskedéssel juthassanak el hozzánk. Még vannak megkötések, hiszen a vízum beszerzése öt naptári napra nem szükséges a minszki nemzetközi repülőtéren keresztül érkezők és távozók számára. És ez már fontos előrelépés, s vizsgáljuk, hogy a jövőben hogyan lehet szélesíteni a lehetőségeket.

– Segíthet ez a Belaruszról kialakult, egyelőre kedvezőtlen nemzetközi képen?

– Sajnos továbbra is nagyon fontos faktor a belarusz belpolitikai helyzet megítélésében, hogy milyen negatív kép él rólunk külföldön. Az elmúlt húsz évben nagyon feszült volt a kapcsolatunk a legtöbb nyugati országgal, ez tükröződött a nemzetközi sajtóban. Ez árt nekünk, és elriasztja a potenciális partnereinket is. A turizmusban is minden területen lényeges, hogy sokan látogassanak Belaruszba, a sajtó pedig speciális eset, nagyon fontos, hogy a saját szemükkel lássák az országot. Azt tapasztaljuk, hogy akik negatív előítéletekkel jönnek hozzánk, mind kellemesen csalódnak.

– Melyek a belarusz–magyar együttműködés legfontosabb területei? Hol van még lehetőség előrelépésre?

– Nem csak diplomataként mondom, hogy nincsenek nem fontos területei az együttműködésnek. Szerintünk nagy lehetőségek vannak elsősorban a gazdasági együttműködésben, itt még sok a kihasználatlan potenciál. Biztató ugyanakkor, hogy mindkét oldalról látszik a komoly elhatározás a kapcsolatok szélesítésére. Politikai szinten már most is kiterjedt a kapcsolatrendszer, és nagyon örülünk annak, hogy lehetőség van a nyitott véleménycserére. Nagyon hálásak vagyunk Magyarországnak a belarusz–uniós kapcsolatokért tett erőfeszítéseiért, azért a részletekre figyelmes, széles látókörű hozzáállásért, amit az ügyünkben tanúsít. Sikeres koncerteket, táncelőadásokat szerveztünk a gödöllői kastélyban és a Vigadóban a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulójára, s úgy gondolom, hogy a kultúra még inkább össze tud kötni két nemzetet, mint az üzlet vagy a politika. Van mit ünnepelnünk, hiszen fejlődnek a kapcsolatok, nagyon aktív a nagykövetségünk, és a magyar diplomácia részéről is konstruktív, nyitott hozzáállással találkozunk. Nagyon fontos az is, hogy a belarusz fiataloknak vannak ösztöndíj-lehetőségeik Magyarországon. Akik itt tanulnak, Magyarország nagykövetei lesznek Belaruszban, jobban fogják érteni az ország kultúráját, a magyarok gondolkodását.