A Rejtő Jenő-legendák titkainak nyomában

Eddig kiadatlan szövegeket tartalmaz, és ismert anekdotákat leplez le Thuróczy Gergely A megtalált tragédia című emlékkötete

Forgách Kinga – 2017.02.17. 01:48 –

Számos anekdota terjeng Rejtő Jenőről, s ezek igazságtartalmával eddig nem voltunk tisztában. Thuróczy Gergely irodalmi muzeológus új könyvében ezeknek a legendáknak járt utána, és eddig kiadatlan Rejtő-szövegeket is közölt. A megtalált tragédia című kötetet, amely a Szépmíves Kiadó gondozásában jelent meg, szerda este mutatták be a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Rejtő Jenő 20170217Az ízig-vérig pesti író regényei P. Howard álnéven jelentek meg (Forrás: Wikipedia)

Milyen operetteket írt Rejtő Jenő? Mit tudunk halálának körülményeiről? Volt-e idegenlégiós, és valóban szórakoztatta-e a munkatáborban haldokló rabtársait? Többek között ezekre a kérdésekre kapott választ a közönség Thuróczy Gergely A megtalált tragédia című kötetének bemutatóján, amelyet szerda este tartottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az esten felhangzott néhány eddig ismeretlen Rejtő-szöveg, és felcsendült egy-két, az írótól származó operettsláger is. Az esemény moderátora Horváth Csaba egyetemi docens volt.

„Nemes hagyományt folytatunk ezzel a Rejtő-esttel” – mondta köszöntőjében Prőhle Gergely, utalva az intézmény 2003-as, Az ellopott tragédia című kiállítására, amely az írónak és munkásságának állított emléket. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy intézményüknek nagyon fontos vonása a sokoldalúság, így többféle irodalmi műfajt is képvisel. Mint rámutatott, véletlen egybeesés, hogy éppen az előző napi Karinthy-estjüket követi a Rejtő-könyv-bemutató. „Karinthy Frigyes a halála előtti napon éppen Rejtő Jenővel kártyázott” – árulta el.

Kovács Attila Zoltán, a Szépmíves Kiadó vezetője elmondta, hogy az alig fél éve született kiadójuk célja a 19-20. századi emlékiratok, naplók és egyéb kiadatlan kéziratok publikálása. Kiemelte, hogy ez a Rejtő rejtélyét megfejtő kötet, A megtalált tragédia csak az első lépés, a Könyvhétre tervezik egy eddig ismeretlen mű megjelentetését is, amelynek Tatjana a címe.

Horváth Csaba elsőként azt kérdezte beszélgetőpartnereitől, hogy mikor olvastak először Rejtő-könyvet, és hogy azok vajon mitől többek egy átlagos ponyvaregénynél, miért váltak alapművé. „Én azonnal tudtam, hogy ez jóval több egyszerű ponyvánál, hamar felfedeztem többrétegűségét” – vallotta Farkasházy Tivadar humorista, a Rejtő-est egyik meghívott vendége. „Rejtőnek briliáns a cselekményvezetése, regényei sok szálon futnak, és mindig van tétjük” – tette hozzá. Kálmán C. György irodalomtörténész úgy fogalmazott, Rejtő regényei a közös nyelv részévé váltak, poénjai széles körben elterjedtek, beleivódtak az emberekbe.

A könyvbemutatón Varga Tamás színművész, Piszkos Fred magyar hangja olvasta fel Rejtő Jenő egyik korai, A gyár című versét, valamint első, nyomtatásban megjelent írását, a Fizetni című novellát. Horváth Csaba úgy vélekedett, hogy ez a novella nem előlegezi meg a „nagy Rejtőt”. Thuróczy Gergely, a kötet szerzője hozzátette, az író nagyon sok műfajban kipróbálta magát, mire rátalált saját hangjára. Verseket, újságcikkeket, vígjátékokat, operetteket és komoly hangú novellákat is írt, a harmincas évek elején pedig bohózat- és kabarészerzőként tűnt fel. Csak indulása után tíz évvel futott be, és vált Magyarország egyik leghíresebb írójává, P. Howard álnéven – mondta, hangsúlyozva, hogy a közönség azt hitte, angol szerzőről van szó.

Thuróczy Gergely új kötetében nagyon sok legendát helyre tett a szerzővel kapcsolatban. Az egyik ilyen anekdota szerint Rejtő Jenő idegenlégiósként utazta körbe a világot. Mások azt terjesztették róla, hogy ízig-vérig pesti író volt, még Csepelen sem járt soha. Thuróczy ezen az estén elmondta, hogy valójában egyik sem igaz, Rejtő járt jó néhány nyugat-euró­pai országban, sőt, még Észak-Afrikában is, de nem idegenlégiósként. A legtöbbször csavargott, alkalmi munkákból élt, s eredetileg azért indult útnak, mert Max Reinhardt rendezőtől szeretett volna tanulni. „Valóban világlátott ember volt” – magyarázta a szerző.

A megtalált tragédia című kötet a dokumentumok, fotók és plakátok mellett mostanában előkerült, eddig kiadatlan Rejtő-szövegeket is tartalmaz. Thuróczy Gergely a „szedett-vedett hagyatékból”, valamint könyvtárakból kutatta ki ezeket az írásokat. A könyvbe így bekerült néhány olyan novella, amely eddig nem jelent meg sehol. Így A minden csak komédia című színdarab szinopszisa, valamint a Konzílium az őserdőben című kisregény is.

Az est végén Rejtő halála került szóba: munkaszolgálatosként, tisztázatlan körülmények között tűnt el. Megjelent róla egy leleplező újságcikk 1942 októberében, amelyben megírták, hogy P. Howard valójában Rejtő, vagy­is nem más, mint a zsidó származású Reich Jenő. Ezt követően romlott idegállapota ellenére megkapta a behívóját a munkaszolgálatra, majd soron kívül elindították a keleti frontra. „A közvélekedéssel ellentétben nem náci haláltáborban, hanem a Don-kanyarnál veszett oda” – mondta Thuróczy Gergely.