Kovács Zoltán: Nem lehet engedékenyebb az EU a migránsokkal, mint a saját polgáraival

A kormányszóvivő szerint egységesen szigorú szabályozás készül a tömeges bevándorlás kezelésére

MH/MTI – 2017.02.16. 21:31 –

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint, ha az unió keményen bánik a saját állampolgáraival, akkor a bevándorlókkal sem tehet mást.

A szóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában ezt a jogi határzárral kapcsolatos újabb lépésekkel kapcsolatban mondta. Kifejtette: március elejére készül egy olyan uniós javaslatcsomag, amelyet, ha elfogadnak, akkor minden uniós állampolgárt ki- és belépéskor regisztrálni fognak. Ha így bánik az unió a saját állampolgáraival, akkor az illegálisan érkezőkkel szemben sem lehet megengedőbb a szabályozás - mondta. Hozzátette: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a bevándorlók Magyarországon beadják a kérelmet, majd "felszívódnak" és eltűnnek Nyugat-Európában.

Kovács Zoltán az állami vállalatoknál bejelentett több lépcsős, 30 százalékos béremeléssel kapcsolatban elmondta, első körben a MÁV és a Volán társaságok, valamint a posta dolgozói kapnak több bért, arról pedig a kormány kész tárgyalni, hogy később az önkormányzati társaságok dolgozói hogyan részesülhetnek fizetésemelésben.

Az OLAF-jelentéssel kapcsolatban a kormányszóvivő megjegyezte: most a magyar nyomozó hatóságok feladata, hogy derítsék ki a részleteket, a politikai felelősség azonban nyilvánvaló.