Japán autóipari beruházások jönnek hazánkba

Horváth Éva – 2017.02.15. 00:49 –

A Japánba irányuló magyar élelmiszeripari export bővítéséről és magyarországi japán autóipari beruházásokról tárgyalt tegnap a távol-keleti szigetországban a külgazdasági és külügyminiszter.

Az MTI összefoglalója szerint Szijjártó Péter kétnapos látogatása második napján tárgyalt Isige Hirojukival, a Japán Külkereskedelmi Szervezet elnökével, Jamamoto Juji mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel és Isozaki Joszuke mezőgazdasági miniszterhelyettessel.

A miniszter elmondta: a baromfitermékek exportjához kapcsolódóan a magyar hatóságok igyekeznek minél előbb megküzdeni a madárinfluenzával, és nagyon rövid időn belül újra megnyitni a japánok előtt a piacot. Megállapodás született arról is, hogy megindítják a magyar vaddisznóhús Japánba szállításához szükséges engedélyezési tárgyalásokat.

Szijjártó ugyancsak megbeszélést folytatott Szuzuki Tosihiróval, a Suzuki elnök-vezérigazgatójával, valamint a Toyota és a Bridgestone vállalat képviselőivel. A magyar diplomácia vezetője jelezte: tárgyalásai nyomán is újabb beruházások érkeznek majd hazánkba. Ami már biztos, hogy a kormány stratégiai partnerségről állapodott meg az autóipari, infokommunikációs és elektronikai alkatrészeket gyártó Sumitomo Electric vállalattal.