Afrikára helyeződik majd nagyobb migrációs nyomás

A biztonságpolitikai szakértő szerint a magyar határon nem csökken majd a nyomás

MH/MTI – 2017.02.14. 20:06 –

Az illegális migráció hangsúlya Fekete-Afrikára, a szubszaharai régióra helyeződhet át, ezért kell először a kontinens északi országaival megállapodni, Marokkótól Egyiptomig - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Kis-Benedek József elmondta: körvonalazódnak megállapodások ezen a területen, de "senki sem akar sok embert visszafogadni", így elég bonyolult lesz a folyamat.

A szakértőt kérdezték arról is, hogy Áder János köztársasági elnök a Magyar Honvédség éves vezetői értekezletén egyebek mellett azt mondta, a magyar katonáknak már idehaza, a határok mentén is állandó, napi védelmi feladatokat kell ellátniuk, és "a tét nem kevesebb, mint Magyarország szuverenitása, önrendelkezése és biztonsága".

Kis-Benedek József szerint a migráció szempontjából a határ mentén a helyzet marad körülbelül a tavaly nyári szinten, a balkáni útvonalat erőteljesen lezárták, az olasz útvonalon lehet erősödésre számítani, ahogy javul az idő.

Közölte: a honvédségnek azonban nemcsak a határokon kell garantálnia az ország biztonságát, hanem a missziókat is folyamatosan biztosítania kell és legalább ilyen fontosak a NATO-kötelezettségek is, amelyek idén "nagyon sok gyakorlatot jelentenek Magyarországon".