Újabb japán cégek hazánkban

Összesen huszonhatmilliárd forintnyi beruházás valósul meg, és négyszáz új munkahelyet teremtenek

MH-összeállítás – 2017.02.14. 03:10 –

Négy japán vállalat magyarországi beruházásáról állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági miniszter Tokióban. Ez összesen 26 milliárd forintnyi beruházást és négyszáz új munkahelyet jelent Magyarországnak.

JapánSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter japán kollégájával, Kisida Fumióval Tokióban: szoros gazdasági együttműködés (Fotó: MTI/Japán Külügyminisztérium)
Japán lett az első számú ázsiai befektető Magyarországon: 151 vállalattal van jelen, és 31 ezer embert foglalkoztat, nem véletlen, hogy ezek közül hét stratégiai partnere a magyar kormánynak – nyilatkozta tokiói tárgyalásairól Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a távirati irodának. Japán és Magyarország gazdasági együttműködése nagyon szorossá vált az utóbbi időben. A legmagasabb technológiai színvonalat képviselő cégek nagymértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 151 cég összesen 4,4 milliárd dollárt, azaz mintegy 1276 milliárd forintot fektetett eddig be Magyarországon.

Szijjártó Péter elmondta: négy japán vállalat magyarországi beruházásáról állapodtak meg. Kettő az autóiparban, egy az élelmiszeriparban, egy pedig a szállodaiparban tevékenykedik. A négy cég összesen 26 milliárd forintnyi beruházást és négyszáz új munkahelyet hoz Magyarországra. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Közép-Európából Magyarország exportál a legtöbbet Japánba, tehát a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok is sikeresek. A két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladja a kétmilliárd dollárt.
Szijjártó hangsúlyozta: Magyarország azt szorgalmazza a tokiói kormánnyal egyetértésben, hogy az Európai Unió minél hamarabb kösse meg Japánnal a szabadkereskedelmi megállapodást, hiszen ez újabb piaci lehetőségeket nyitna meg a magyar termékek előtt, például az élelmiszeriparban, de más ágazatokban is.

Hozzáfűzte: a tárgyalásokon megállapodás született a visegrádi országok és Japán kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről. Japán is úgy látja, hogy Közép-Európa jelentősen hozzájárul az európai növekedéshez, ezért a távol-keleti ország gazdasági, befektetési és kereskedelmi figyelmének nagy részét Közép-Európára fordítja. Amikor Magyarország júliusban átveszi a V4-ek soros elnökségét, akkor a V4–Japán relációt az eddiginél is kiemeltebben kezeli – közölte a miniszter.