„Az amerikai-japán szövetség a stabilitás záloga a térségben”

Abe Sindzo a Fehér Házban tárgyalt

MH/MTI – 2017.02.10. 22:04 –

Donald Trump amerikai elnök szerint az amerikai-japán szövetség a térség békéjének és biztonságának a záloga. Trump pénteken kezdte meg tárgyalásait a Fehér Házban Abe Sindzo japán kormányfővel, aki kétnapos látogatásra érkezett az Egyesült Államokba.  

A tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón  a két politikus rövid nyilatkozatot tett. Az amerikai elnök leszögezte: kormánya elkötelezett  az iránt, , hogy a két ország kapcsolatait még szorosabbá tegyék. Trump az amerikai-japán viszonyt a béke és biztonság zálogának nevezte. Aláhúzta, hogy az amerikai-japán védelmi kapcsolatok erősödni fognak, olyannyira, hogy - mint  fogalmazott: - "áthatolhatatlanok" lesznek. Kiemelte az Észak-Korea elleni védelem fontosságát és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Japánnal közösen segíti, illetve biztosítja majd a hajózás szabadságát. Egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy Japán változatlanul otthont ad a szigetországban állomásozó jelentős számú amerikai haderőnek.         

A  japán kormányfő jobbára gazdasági kérdésekről beszélt, bár utalt arra is, hogy a biztonsági helyzet a Dél-kínai tenger keleti térségében egyre  feszültebb. Abe Sindzo hangsúlyozta:  Donald Trumphoz hasonlóan fontosnak tartja, hogy a kereskedelem ne csupán szabad, hanem tisztességes is legyen. Megerősítette, hogy  a japán autógyárak amerikai befektetésekre készülnek.         

Az újságírók amerikai elnököt elsősorban a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság csütörtöki döntéséről kérdezték,  amely szerint a háromtagú bíróság fenntartott egy korábbi bírói döntést a beutazás  szigorítását célzó elnöki rendelet felfüggesztéséről. Trump elnök leszögezte: minden szükséges intézkedést megtesz majd az Egyesült Államok biztonsága érdekében, s azokat az embereket, akik ártani akarnak Amerikának továbbra sem fogják beengedni. Azt ígérte, hogy sürgősen dönt a tervezett intézkedésekről, és  a jövő héten hozza nyilvánosságra a kormányzat várható lépéseit. Ismételten kifejezte meggyőződését, hogy ebben a perben a kormányzat lesz a győztes.         

A bevándorlási politikáról kérdezték a japán kormányfőt is, aki  elhárította, hogy az amerikai belpolitika történéseit kommentálja, de hangsúlyozta, hogy Japánnak is megvan  a maga szigorú bevándorláspolitikája. Abe Sindzo reagált arra is, hogy az Egyesült Államok kivonul a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) néven ismert multilaterális kereskedelmi megállapodás tárgyalásaiból, s  kijelentette:  ismerte Donald Trump erre vonatkozó terveit, és derűlátóan  tekint az új típusú, kétoldalú gazdasági megbeszélések elé.         

A sajtótájékoztató után hozták nyilvánosságra az amerikai-japán közös nyilatkozatot is, amely hangsúlyozza: az Egyesült Államok erősíti jelenlétét a csendes-óceáni térségben,  szilárdan  elkötelezett Japán nukleáris és hagyományos fegyverekkel történő védelmében, a szigetország  pedig nagyobb felelősséget vállal majd a kétoldalú biztonsági együttműködésben. A közleményben a felek arra szólítják az érintett országokat, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely kiszélesítheti a Dél-kínai tenger térségében tapasztalható feszültséget.         

A Fehér Házban folytatott tárgyalások után az amerikai elnök és a japán kormányfő -  az amerikai sajtó megfogalmazása szerint - "golfdiplomáciába kezdett". Donald Trump ugyanis péntek estétől Abe Sindzót vendégül látja a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában és golfpályáján, ahová a két politikus az elnöki különgéppel utazott.          

A japán  miniszterelnök még a tárgyalások megkezdése előtt az arlingtoni nemzeti sírkertben megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját, és délelőtt az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájában üzletemberek előtt mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy erős és bizalmon  alapuló kapcsolatot akar kiépíteni az új amerikai elnökkel, és a kétoldalú viszony "új korszakát" sürgette.         

Abe Sindzo - az Egyesült Királyság kormányfője, Theresa May után - a második külföldi vezető politikus, akit Donald Trump fogadott.