ÚJ NEMZEDÉK

2017.01.14. 05:05 –

Hídvégi BAlázs

„A Fidesz egy bajtársi szövetség” - Hidvéghi Balázs: Valójában semmi sem lehet annyira bonyolult, hogy ne lehetne egyszerűen megfogalmazni. „A Fideszt állandó szellemi pezsgés jellemzi. Nagyon élvezem, hogy ebben a munkában részt vehetek” – mondta lapunknak Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója. Beszélt arról is, 1989-ben miért lépett be a Fideszbe, hogy a párt mindig is a szabadság és a nemzeti önrendelkezés mellett állt ki, de szóba került az is, mit változtatott a szervezeten a 2002-es választási vereség.

– Mi a feladata a Fidesz kommunikációs igazgatójaként? (…) 

 

Kis Miklós Zsolt 20161213

Szamócapiaci taktika Édentől kicsit keletre - Kis Miklós Zsolt miniszterelnökségi agrárállamtitkár gazdálkodásról, kormányzati munkaszervezésről és fociról. „Változások sokasága az életem” – így nyilatkozott lapunknak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztési államtitkára, aki azt is elárulta, igazi falusi gyerek volt, csúzlizott, motorozott és három általános iskolába is járt. Igaz, a tanulással nem volt gond, azért még a focit is feladta, mert nem lett volna nagy játékos. Márpedig az ember vagy jól csinál valamit, vagy sehogy – legyen szó akár az édesapjával vitt családi gazdaságról, akár a kedvenc tojásos lecsóról, akár az államtitkárság vidékre költöztetéséről.

– A végzettsége közgazdász, mégis agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Milyen út vezetett idáig? (…) 

Banai Péter Benő 20170110

Kezdetektől az állam szolgálatában - Banai Péter Benő mindig a legjobb tudása szerint dolgozott, függetlenül attól, hogy milyen kormány volt hatalmon. Mindig az alapos és tisztességes munkában hitt. Ezt a felfogást kapta gyerekként otthon, és ebben a hitvallásban éli mindennapjait Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Szűken mért szabadidejében igyekszik minél több időt a családjával, barátaival tölteni, de azért próbál időt szakítani a sportra is.

– Ha valaki tíz éve megkérdezi öntől, el tudja-e magát képzelni 2016-ban egy államtitkári székben, mit válaszolt volna? (…) 

Novák Katalin 20170105

„Mindig a család marad az A terv” - Novák Katalin: A gyermekvállalás nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy elszalad mellettünk a szakmai életút. Nem hiszek a szuperanyákban és a szupernőkben, akik az életük minden területén stabilan százszázalékos teljesítményt nyújtanak – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Novák Katalin, majd hozzátette, az pedig csak frusztrációt szül, ha az ember ilyen irreális elvárásokhoz próbálja igazítani magát. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár önmagát nem feltétlenül tartja példaképnek, és úgy véli, tanulni mindenből és mindenkitől lehet, az erényekből és a hibákból egyaránt.

– Lefutotta a maratont, gratulálok! (…) 

Dömötör Csaba 20161129

„Nem vagyok egy veszekedős típus” - Dömötör Csaba államtitkár: A politikai korrektségen alapuló maszatolásnak vége, felértékelődik az őszinte szó. „Úgy kell megvédenünk szabadságunkat és közösségeinket, hogy közben a mindennapokat érintő megélhetési kérdésekről sem feledkezhetünk meg. A Miniszterelnöki Kabinetiroda feladata éppen az, hogy egyetértési pontokat keressen. Annak a módját, hogy az emberek megértsék, mit, miért és hogyan csinál a kormány” – mondta lapunknak Dömötör Csaba, a kabinetiroda parlamenti államtitkára.

– Korábban politikai háttérmunkát látott el. Milyen változást jelentett az életében, hogy a 2015-ben megalakuló Miniszterelnöki Kabinetirodán parlamenti államtitkárnak nevezték ki? (…) 

Csepreghy Nándor 20170118

„Még jobban inspirálnak a viták” - Csepreghy Nándor: Gyerekként is sok konfliktust vállaltam, hogy a szerintem rosszul működő dolgokon változtassak. Hatévesen költözött Erdélyből Magyarországra a szüleivel, akik azt szerették volna, ha gyermekeiket nem bélyegzik meg a magyarságukért. Egyetemistaként idegesítette, hogy a korosztálya jelentős része „finnyás távolságtartással” közelített a politikához. A ranglétrát küzdelmesen, de megmászta, amikor pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese lett, jött a mély víz. „Rögtön végig kellett tudni úszni a versenymedencét. Most azon vagyok, hogy levegővétel nélkül is menjen oda-vissza” – mondta Csepreghy Nándor államtitkár a lapunknak adott interjúban. (…) 

Kara-Ákos

„A legjobbak között kell lennünk” - A fejlesztési minisztérium államtitkára sokat tanult abból, hogy édesapja mellett dolgozott Németországban.
Sokat léptünk előre, amióta egy eladósodott országot átvettünk 2010-ben – mondta lapunknak Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Politikusként a mai napig aktív az oktatásban, és mindennap vidékről jár be a minisztériumba.

– A szociális szakképzéstől milyen úton jutott el az államtitkári pozícióig? Miért éppen a politikai pályát választotta? (…) 

Cseresnyes

Itthon is boldogulhatnak a fiatalok - Cseresnyés Péter: Már nem azt a világot éljük, hogy az első munkahelyünk, első szakmánk az utolsót is jelenti.
A nagykanizsai tanári katedráról érdekes váltásokkal jutott el az államtitkári székbe a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és -képzésért felelős szakpolitikusa. Cseresnyés Péternek ünnep egy jó baráti beszélgetés, és rendkívül fontosak az emberi kapcsolatok. Ha viszont a gyermeke külföldre menne tapasztalatszerzés okán dolgozni, nem akadályozná meg. „Több száz évvel ezelőtt is kimentek a legények szerencsét próbálni és képezni magukat, ha pedig visszatértek, még jobban teljesítettek. A gond az volt, ha soha nem jöttek haza” – mondta lapunknak. (…) 

hornung-ágnes

„A szellemi kihívás a legfontosabb” - Hornung Ágnes: A közszférának és a versenyszektornak is szüksége van a másik oldalon szerzett tapasztalatokra.
Nem nőként, hanem fiatalként nehéz érvényesülni az államigazgatásban – véli Hornung Ágnes. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a lapunknak adott interjúban elárulta: meghatározó élmény volt számára Kuba, szívesen megnézné Új-Zélandot is, de az életét itthon tervezi leélni.
– Az életrajza szerint ön jogász és közgazdász is. Hogyan jött össze ez a két pálya? (…)

Szabó Tünde 20170325

Édesanya, feleség, úszó és politikus - Új nemzedék. Szabó Tünde: Nem gondolkodtam sokat, elvállaljam-e, mert tudtam, így szolgálhatom a legjobban a magyar sportot.
„Már az uszodában gyerekkoromban megtanultam, hogy elkötelezett munka nélkül nincs siker” – mondta lapunknak Szabó Tünde olim­piai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, aki másfél éve az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. Nyíregyháza egyik legsikeresebb sportolójaként, a város megbecsülését élvezve még mindig úszókat nevelhetne, azonban háromgyermekes édesanyaként is egyetemen tanult, 2011-ben az úszószövetség főtitkára lett, majd a magyar sport első számú vezetője.
– Mikor és mennyit úszott utoljára? (…) 

faragó csaba 20170427

Magyar érdekérvényesítés Európában - Új nemzedék. Faragó Csaba: A politika helyi szinten kezdődik, el kell végezni a terepmunkát, komoly munkabírásra van szükség.
A határon túli magyarok érdekeiért és a keresztény értékek képvisele­téért is dolgozik az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP leköszönő magyar alelnöke. Faragó Csabát a helyi pártépítésben szerzett tapasztalatai­ról és a nemzetközi tevékenységéről is kérdeztük.

– Milyen út vezetett a Fideszhez? (…) 

Tuzson Bence 20170527

Folyamatos párbeszéd az emberekkel - Új generáció. Tuzson Bence: a lényeg az, hogy Magyarország a saját útján tudjon fejlődni, mindent ezen keresztül kell vizsgálni.
„Olyan uniót szeretnénk, amely erős, egymással együttműködő nemzetekre épül. S nem fordítva, ahol egy központi akarat határoz meg mindent, az államok pedig csak végrehajtók” – erről is beszélt lapunknak a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Tuzson Bencét kérdeztük családról, ügyvédi hivatásáról és arról is, mit tanult Antall Józseftől, a néhai miniszterelnök tanácsadójaként.

– Életrajza szerint családfája egészen az 1600-as évekig vezethető vissza, felmenői között ügyvédek és 1848-as honvédek egyaránt akadtak. Meghatározó önnek az efféle előzmény? (…) 

Böröcz László

Újra pályán a Fidelitas - Új nemzedék. Böröcz László: Az elbizonytalanodottak támogatását is visszanyerhetjük 2018-ban, mert valós teljesítmény az elmúlt évtizedben csak a kormánypártok mögött volt.
Újraválasztásának alkalmából a Fidelitas terveiről, a Fidesszel való kapcsolatukról, és az internet áfájának csökkentésére vonatkozó elképzelésről kérdeztük Böröcz Lászlót. A pártelnökkel az egyetemi politizálásról és arról is beszélgettünk, hogyan értékeli a Nógrád megyei Fidelitas munkáját.

– Milliárdosok emberei a Fidelitas plakátkampányának címe. Honnan jött az ötlet? (…) 

Azbej Tristan 20171020

Szöges ellentétben Soros tervével - Új nemzedék. Formálódik az együttműködés a visegrádi országok között az üldözött keresztények megsegítése érdekében is – mondta lapunknak Azbej Tristan helyettes államtitkár. A kormány a továbbiakban is kiemelt támogatást biztosít az üldözött keresztények megsegítése érdekében, a következő lépés a nigériai Boko Haram miatt sokat szenvedett, népirtásnak is kitett közösségek támogatása – mondta el lapunknak Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár. 
– Korábban Túró Rudival csábította volna haza a kivándorolt fia­talokat, ezen gúnyolódott az ellenzéki média, miután kiderült, kinevezik az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárnak. (…) 

Solti Péter 20171120

„Hiszek a vitában” - Új nemzedék. Van egy jó szervezeti keret, és pénzügyi akadálya sincs a fejlődésnek, most már a szakmai, tartalmi rész következik – mondja az oktatás megújításáról Solti Péter. Építünk egy adatbázist, amely megmutatja, az egyes tanároknak mekkora terhelése van, decemberre látni fogjuk, hol érdemes kicsit változtatni a dolgokon.
Mindenütt vannak szakmai viták, ahol munka folyik. A vita fogja elindítani azt a pezsgést, amiből eredmény lehet, ezért hiszek benne – jelentette ki lapunknak Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a pedagógusbér-emelés differenciálását megalapozó értékeléssel kapcsolatban, amit jó eszköznek tart a tanárok motiválására. Arról is beszélt, hogy ebben a tanévben az iskolaigazgatókat szeretnék még inkább „helyzetbe hozni”, megmutatni, milyen lehetőségeik vannak a hatékonyság növelésére. (…) 

Szilágyi Péter 20180116

„Számunkra minden magyar ember egyformán értékes” - Új nemzedék. Szilágyi Péter helyettes államtitkár szerint a nemzetpolitika a kormányzat egyik legsikeresebb szakpolitikai területe, ahol sikerült konszenzusra jutni. Kisgyerekkora óta foglalkoztatja a történelem és a külvilág eseményei, most a határon túli magyarok mellett pedig elsősorban a diaszpóramagyarság a célterülete Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, aki arról is beszélt lapunknak, hogy nehéz, de szép hivatása kapcsán sokat köszönhet közvetlen felettesének, Potápi Árpád János államtitkárnak. (…) 

Magyar-Ágnes

„Elég a politikai korrektségből” - Új nemzedék. Újabb magyar siker az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében: a YEPP november 3-án, Athénban megrendezett tisztújító kongresszusán, a harminchárom országból érkező küldöttek nyolcvannyolc százalékos szavazataránnyal ismét bizalmat szavaztak a Fidelitas jelöltjének, Magyar Ágnesnek. Vele beszélgettünk. – Nagyarányú győzelemmel ismerték el az Ön és a Fidelitas elmúlt másfél évben végzett munkáját a YEPP-ben. Mennyire volt nehéz a küzdelem? (...)

Ambrus-Zsombor

"Többszörös sikert értünk el" - Új nemzedék. Szomorú, hogy Európában nagyon kevesen tudják azt, hogy mi erdélyi, vajdasági, felvidéki, vagy akár kárpátaljai magyarok nem bevándorlók vagyunk az országainkban, hanem nemzeti őshonos kisebbségek. Ezen változtatnunk kell. És ahogy az RMDSZ-nek is vannak már nagyon jó kezdeményezései, amelyek által Európának és a világnak bemutatják az erdélyi magyarok történelmét és jelenlegi céljait – ilyen az újonnan elindított TransylvaniaNOW honlap és a Minority SafePack kampány is. Ugyanakkor, vélhetően számos európai és állami vezető fog majd kikerülni a mostani YEPP soraiból, ezért nekünk különösen fontos elmagyarázni számukra, hogy kik vagyunk, és mit akarunk - mondta lapunknak Ambrus Zsombor, YEPP-alelnök. (...)