ÚJ NEMZEDÉK

2017.01.14. 05:05 –

Hídvégi BAlázs

„A Fidesz egy bajtársi szövetség” - Hidvéghi Balázs: Valójában semmi sem lehet annyira bonyolult, hogy ne lehetne egyszerűen megfogalmazni. „A Fideszt állandó szellemi pezsgés jellemzi. Nagyon élvezem, hogy ebben a munkában részt vehetek” – mondta lapunknak Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója. Beszélt arról is, 1989-ben miért lépett be a Fideszbe, hogy a párt mindig is a szabadság és a nemzeti önrendelkezés mellett állt ki, de szóba került az is, mit változtatott a szervezeten a 2002-es választási vereség.

– Mi a feladata a Fidesz kommunikációs igazgatójaként? (…) 

 

Kis Miklós Zsolt 20161213

Szamócapiaci taktika Édentől kicsit keletre - Kis Miklós Zsolt miniszterelnökségi agrárállamtitkár gazdálkodásról, kormányzati munkaszervezésről és fociról. „Változások sokasága az életem” – így nyilatkozott lapunknak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztési államtitkára, aki azt is elárulta, igazi falusi gyerek volt, csúzlizott, motorozott és három általános iskolába is járt. Igaz, a tanulással nem volt gond, azért még a focit is feladta, mert nem lett volna nagy játékos. Márpedig az ember vagy jól csinál valamit, vagy sehogy – legyen szó akár az édesapjával vitt családi gazdaságról, akár a kedvenc tojásos lecsóról, akár az államtitkárság vidékre költöztetéséről.

– A végzettsége közgazdász, mégis agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Milyen út vezetett idáig? (…) 

Banai Péter Benő 20170110

Kezdetektől az állam szolgálatában - Banai Péter Benő mindig a legjobb tudása szerint dolgozott, függetlenül attól, hogy milyen kormány volt hatalmon. Mindig az alapos és tisztességes munkában hitt. Ezt a felfogást kapta gyerekként otthon, és ebben a hitvallásban éli mindennapjait Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Szűken mért szabadidejében igyekszik minél több időt a családjával, barátaival tölteni, de azért próbál időt szakítani a sportra is.

– Ha valaki tíz éve megkérdezi öntől, el tudja-e magát képzelni 2016-ban egy államtitkári székben, mit válaszolt volna? (…) 

Novák Katalin 20170105

„Mindig a család marad az A terv” - Novák Katalin: A gyermekvállalás nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy elszalad mellettünk a szakmai életút. Nem hiszek a szuperanyákban és a szupernőkben, akik az életük minden területén stabilan százszázalékos teljesítményt nyújtanak – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Novák Katalin, majd hozzátette, az pedig csak frusztrációt szül, ha az ember ilyen irreális elvárásokhoz próbálja igazítani magát. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár önmagát nem feltétlenül tartja példaképnek, és úgy véli, tanulni mindenből és mindenkitől lehet, az erényekből és a hibákból egyaránt.

– Lefutotta a maratont, gratulálok! (…) 

Dömötör Csaba 20161129

„Nem vagyok egy veszekedős típus” - Dömötör Csaba államtitkár: A politikai korrektségen alapuló maszatolásnak vége, felértékelődik az őszinte szó. „Úgy kell megvédenünk szabadságunkat és közösségeinket, hogy közben a mindennapokat érintő megélhetési kérdésekről sem feledkezhetünk meg. A Miniszterelnöki Kabinetiroda feladata éppen az, hogy egyetértési pontokat keressen. Annak a módját, hogy az emberek megértsék, mit, miért és hogyan csinál a kormány” – mondta lapunknak Dömötör Csaba, a kabinetiroda parlamenti államtitkára.

– Korábban politikai háttérmunkát látott el. Milyen változást jelentett az életében, hogy a 2015-ben megalakuló Miniszterelnöki Kabinetirodán parlamenti államtitkárnak nevezték ki? (…) 

Csepreghy Nándor 20170118

„Még jobban inspirálnak a viták” - Csepreghy Nándor: Gyerekként is sok konfliktust vállaltam, hogy a szerintem rosszul működő dolgokon változtassak. Hatévesen költözött Erdélyből Magyarországra a szüleivel, akik azt szerették volna, ha gyermekeiket nem bélyegzik meg a magyarságukért. Egyetemistaként idegesítette, hogy a korosztálya jelentős része „finnyás távolságtartással” közelített a politikához. A ranglétrát küzdelmesen, de megmászta, amikor pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese lett, jött a mély víz. „Rögtön végig kellett tudni úszni a versenymedencét. Most azon vagyok, hogy levegővétel nélkül is menjen oda-vissza” – mondta Csepreghy Nándor államtitkár a lapunknak adott interjúban. (…) 

Kara-Ákos

„A legjobbak között kell lennünk” - A fejlesztési minisztérium államtitkára sokat tanult abból, hogy édesapja mellett dolgozott Németországban.
Sokat léptünk előre, amióta egy eladósodott országot átvettünk 2010-ben – mondta lapunknak Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Politikusként a mai napig aktív az oktatásban, és mindennap vidékről jár be a minisztériumba.

– A szociális szakképzéstől milyen úton jutott el az államtitkári pozícióig? Miért éppen a politikai pályát választotta? (…) 

Cseresnyes

Itthon is boldogulhatnak a fiatalok - Cseresnyés Péter: Már nem azt a világot éljük, hogy az első munkahelyünk, első szakmánk az utolsót is jelenti.
A nagykanizsai tanári katedráról érdekes váltásokkal jutott el az államtitkári székbe a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és -képzésért felelős szakpolitikusa. Cseresnyés Péternek ünnep egy jó baráti beszélgetés, és rendkívül fontosak az emberi kapcsolatok. Ha viszont a gyermeke külföldre menne tapasztalatszerzés okán dolgozni, nem akadályozná meg. „Több száz évvel ezelőtt is kimentek a legények szerencsét próbálni és képezni magukat, ha pedig visszatértek, még jobban teljesítettek. A gond az volt, ha soha nem jöttek haza” – mondta lapunknak. (…) 

hornung-ágnes

„A szellemi kihívás a legfontosabb” - Hornung Ágnes: A közszférának és a versenyszektornak is szüksége van a másik oldalon szerzett tapasztalatokra.
Nem nőként, hanem fiatalként nehéz érvényesülni az államigazgatásban – véli Hornung Ágnes. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a lapunknak adott interjúban elárulta: meghatározó élmény volt számára Kuba, szívesen megnézné Új-Zélandot is, de az életét itthon tervezi leélni.
– Az életrajza szerint ön jogász és közgazdász is. Hogyan jött össze ez a két pálya? (…)

Szabó Tünde 20170325

Édesanya, feleség, úszó és politikus - Új nemzedék. Szabó Tünde: Nem gondolkodtam sokat, elvállaljam-e, mert tudtam, így szolgálhatom a legjobban a magyar sportot.
„Már az uszodában gyerekkoromban megtanultam, hogy elkötelezett munka nélkül nincs siker” – mondta lapunknak Szabó Tünde olim­piai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, aki másfél éve az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. Nyíregyháza egyik legsikeresebb sportolójaként, a város megbecsülését élvezve még mindig úszókat nevelhetne, azonban háromgyermekes édesanyaként is egyetemen tanult, 2011-ben az úszószövetség főtitkára lett, majd a magyar sport első számú vezetője.
– Mikor és mennyit úszott utoljára? (…) 

faragó csaba 20170427

Magyar érdekérvényesítés Európában - Új nemzedék. Faragó Csaba: A politika helyi szinten kezdődik, el kell végezni a terepmunkát, komoly munkabírásra van szükség.
A határon túli magyarok érdekeiért és a keresztény értékek képvisele­téért is dolgozik az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP leköszönő magyar alelnöke. Faragó Csabát a helyi pártépítésben szerzett tapasztalatai­ról és a nemzetközi tevékenységéről is kérdeztük.

– Milyen út vezetett a Fideszhez? (…) 

Tuzson Bence 20170527

Folyamatos párbeszéd az emberekkel - Új generáció. Tuzson Bence: a lényeg az, hogy Magyarország a saját útján tudjon fejlődni, mindent ezen keresztül kell vizsgálni.
„Olyan uniót szeretnénk, amely erős, egymással együttműködő nemzetekre épül. S nem fordítva, ahol egy központi akarat határoz meg mindent, az államok pedig csak végrehajtók” – erről is beszélt lapunknak a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Tuzson Bencét kérdeztük családról, ügyvédi hivatásáról és arról is, mit tanult Antall Józseftől, a néhai miniszterelnök tanácsadójaként.

– Életrajza szerint családfája egészen az 1600-as évekig vezethető vissza, felmenői között ügyvédek és 1848-as honvédek egyaránt akadtak. Meghatározó önnek az efféle előzmény? (…) 

Böröcz László

Újra pályán a Fidelitas - Új nemzedék. Böröcz László: Az elbizonytalanodottak támogatását is visszanyerhetjük 2018-ban, mert valós teljesítmény az elmúlt évtizedben csak a kormánypártok mögött volt.
Újraválasztásának alkalmából a Fidelitas terveiről, a Fidesszel való kapcsolatukról, és az internet áfájának csökkentésére vonatkozó elképzelésről kérdeztük Böröcz Lászlót. A pártelnökkel az egyetemi politizálásról és arról is beszélgettünk, hogyan értékeli a Nógrád megyei Fidelitas munkáját.

– Milliárdosok emberei a Fidelitas plakátkampányának címe. Honnan jött az ötlet? (…) 

Azbej Tristan 20171020

Szöges ellentétben Soros tervével - Új nemzedék. Formálódik az együttműködés a visegrádi országok között az üldözött keresztények megsegítése érdekében is – mondta lapunknak Azbej Tristan helyettes államtitkár. A kormány a továbbiakban is kiemelt támogatást biztosít az üldözött keresztények megsegítése érdekében, a következő lépés a nigériai Boko Haram miatt sokat szenvedett, népirtásnak is kitett közösségek támogatása – mondta el lapunknak Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár. 
– Korábban Túró Rudival csábította volna haza a kivándorolt fia­talokat, ezen gúnyolódott az ellenzéki média, miután kiderült, kinevezik az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárnak. (…) 

Solti Péter 20171120

„Hiszek a vitában” - Új nemzedék. Van egy jó szervezeti keret, és pénzügyi akadálya sincs a fejlődésnek, most már a szakmai, tartalmi rész következik – mondja az oktatás megújításáról Solti Péter. Építünk egy adatbázist, amely megmutatja, az egyes tanároknak mekkora terhelése van, decemberre látni fogjuk, hol érdemes kicsit változtatni a dolgokon.
Mindenütt vannak szakmai viták, ahol munka folyik. A vita fogja elindítani azt a pezsgést, amiből eredmény lehet, ezért hiszek benne – jelentette ki lapunknak Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a pedagógusbér-emelés differenciálását megalapozó értékeléssel kapcsolatban, amit jó eszköznek tart a tanárok motiválására. Arról is beszélt, hogy ebben a tanévben az iskolaigazgatókat szeretnék még inkább „helyzetbe hozni”, megmutatni, milyen lehetőségeik vannak a hatékonyság növelésére. (…) 

Szilágyi Péter 20180116

„Számunkra minden magyar ember egyformán értékes” - Új nemzedék. Szilágyi Péter helyettes államtitkár szerint a nemzetpolitika a kormányzat egyik legsikeresebb szakpolitikai területe, ahol sikerült konszenzusra jutni. Kisgyerekkora óta foglalkoztatja a történelem és a külvilág eseményei, most a határon túli magyarok mellett pedig elsősorban a diaszpóramagyarság a célterülete Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, aki arról is beszélt lapunknak, hogy nehéz, de szép hivatása kapcsán sokat köszönhet közvetlen felettesének, Potápi Árpád János államtitkárnak. (…)