Új munkahelyeket teremt a Hungerit

A baromfifeldolgozó 1,8 milliárd forint kormánytámogatást kap exportbővítésre

MH/MTI – 2017.01.12. 12:00 –

A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő kormánytámogatást kap az export bővítését szolgáló, mintegy 5,1 milliárd forint értékű új beruházásának megvalósításához, ami 120 új munkahelyet teremt a cégnél - jelentette be csütörtökön Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter a szaktárcánál újságírók előtt. 

szij-hungeritSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója (b) érkezik a baromfifeldolgozó és élelmiszeripari vállalat szentesi üzemének munkahelyteremtő beruházását bejelentő sajtótájékoztatóra - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter elmondta: a beruházás eredményeként a szentesi Hungeritnél 5 millióval több szárnyast tudnak levágni. A beruházás keretében felépül a társaságnál többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezéseket szereznek be. A beruházás megvalósítását követően a cégnél 9 ezer tonna panírozott terméket állítanak majd elő.

A miniszter megjegyezte: a Hungerit teljesítéményének növekedése jól illeszkedik a magyar élelmiszeripar teljesítményének növekedési folyamatába. A magyar élelmiszeripar ugyanis a múlt év első tíz hónapjában 2370 milliárd forint termelési értéket állított elő, ami 1 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakáénál - mondta Szijjártó Péter.
A külgazdasági és külügyi tárca vezetője felhívta a figyelmet: mostanra egyre több magyar közepes és nagyvállalat éri el "azt a versenysúlyt", amelynek alapján igénybe veheti a kifejezetten a nagyvállalatok számára biztosított - jelentős beruházásokat feltételező - támogatási rendszert. Ez korábban szinte teljes mértékben a külföldi vállalatok privilégiuma volt. 
Jelezte: a beruházásokért a múlt évihez hasonlóan az idén is nagy verseny lesz az országok között. Ehhez a harchoz Magyarország jól felvértezte magát. Az adórendszer változásai vonzóvá teszik az országot a külföldi befektetők számára. Példaként a társasági adó egy számjegyűvé tételét hozta. Minderre az országnak szüksége is van - mondta a miniszter -, mert nyitott gazdaságként a beruházások és az export alapvetően határozzák meg a gazdaság teljesítményét. De a magyar gazdaság "erejét és lelkét" mégis csak a nemzeti tulajdonban álló vállalatok adják, olyanok mint a Hungerit.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy egy térség számára meghatározó jelentőségű vállalkozásokat, mint a szentesi Hungerit baromfifeldolgozó, segíteni kell annak érdekében, hogy egy-egy régió gazdasága fejlődjön, versenyképes legyen és népesség megtartó ereje megmaradjon, növekedjen. A mostani beruházás is ezt szolgálja ugyanis 120 új munkahelyet hoz létre a térségben.

Magyar József, a Hungerit Zrt. igazgatóságáénak elnöke az MTI-nek elmondta: a társaság az előzetes adatok szerint mintegy 47 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben. Ez 3,5 milliárd forinttal több a 2015-ösnél. A Hungerit árbevételének 55 százaléka származik az exportból, míg 45 százalékát adja a belföldi értékesítés. a társaság tervei között az szerepel, hogy az export árbevételt 60-65 százalékra növelik, míg a belföldi eladások aránya 35-40 százalékra csökken. Ezt szolgálja a mostani beruházás is.

A Hungerit termelése jelentős mértékben megsínylette az orosz embargót. Mintegy 1500 tonna áru esett ki a piacról, a kár pedig 4 millió euró, mintegy 1,2 milliárd forint. A mostani beruházás eredményeként a cég panírozott termékekből a jelenlegi 6 ezerrel szemben 9 ezer tonnát állít elő, amit elsősorban export piacokra szállítanak. 

A madárinfluenza szintén negatívan érinti a társaság termelését. Ennek nagyságát most még becsülni sem lehet. A kár súlyát az mutatja leginkább, hogy a cégnél lesznek olyan hetek, amikor várhatóan mintegy 600-700 embernek csak állásidőt tud fizetni a Hungerit, elküldeni azonban senkit sem akarnak - közölte Magyar József.