Előrehozott választások lehetnek Törökországban

Az alkotmánymódosításról szóló vitán verekedés tört ki a parlamentben

MH/Hürriyet – 2017.01.12. 11:30 –

Előrehozott választásokat kell kiírni Törökországban, ha a parlament nem szavazza meg az államfő jogköreit kiszélesítő alkotmánymódosítást - jelentette ki csütörtökön a kormánypárt egyik képviselője, az alkotmányügyi bizottság elnöke, akit az Anadolu hírügynökség idézett.

Tizennyolc helyen módosítanák a török alkotmányt, a változtatások többek között az államfő jogköreinek is kiszélesítenék. A módosításról szóló parlamenti vitában szerda este elszabadultak az indulatok, a kormánypárt és az ellenzékiek képviselői lökdösődni és verekedni kezdtek. A szerda esti nézeteltérést követően a tárgyalások csütörtökön folytatódnak. A török parlament szerdai ülésén a módosítások egy részét elfogadták, azonban ha a Recep Tayyip Erdogan jogköreit kiszélesítő változtatásokat nem szavazzák meg a törvényhozók, Mustafa Sentop szerint előrehozott választásokat kell tartani az országban.

Erdogan: Nincs különbség a fegyveres és a pénzes terrorista között
Semmi különbség nincs a kezében fegyvert vagy épp dollárt, eurót tartó terrorista között a célja szempontjából - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön az ankarai elnöki palotában kerületi polgármesterek előtt. Erdogan elmondta: az Ankarát érő támadásoknak gazdasági vetülete is van, amelynek szintén az a szándéka, hogy térdre kényszerítse és  célkitűzéseitől eltántorítsa Törökországot. A devizaárfolyamokat egyesek fegyverként használják - fogalmazott. Hozzátette: Törökországnak ugyan megvannak a maga problémái, de azok egyike sem magyarázza a devizaárfolyamok ilyen mértékű emelkedését a lírával szemben. A török jegybanknak megvan a lehetősége és a képessége, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket - nyomatékosította.