Kiszorítanák az álcivil szervezeteket

Várhatóan olyan lesz a vagyonnyilatkozati nyomtatvány, mint a képviselőké

Baranya Róbert – 2017.01.12. 02:14 –

A valódi civil szervezeteknek a kormány minden támogatást megad, de a külföldről finanszírozott, politikai célokért harcoló „álcivileket” szigorúbb szabályozás alá kell vonni – erősítette meg a KDNP-s Hollik István. A fideszes Németh Szilárd nevesítette, kiket akarnak visszaszorítani.

Hollik István és Németh Szilárd 20170112Hollik István és Németh Szilárd  (Fotó: Hegedüs Róbert, MH)

Magyarországon csaknem ötvenhatezer civil szervezet van, s ők a polgárosodás nagyon fontos értékmérői. A valódi civil szervezeteknek a kormány minden támogatást megad, ennek összege évről évre bővül a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül – mondta a KDNP-s Hollik István tájékoztatóján, az MTI tudósítása szerint, a Németh Szilárd Fidesz-alelnök egy nappal korábban tett kijelentésével kapcsolatban. Hozzátette: vannak ugyanakkor olyan civil szervezetek, amelyek bár így regisztrálják magukat, elsősorban politikai céljaik vannak. Az ilyen „álcivil szervezetek”, ha közpénzt nem is kaphatnak, de korrumpálhatók, ezért indokolt lehet egy olyan javaslat, hogy a szervezetek vezetői vagyonnyilatkozatot tegyenek. Ebben semmilyen jogállamot megcsúfoló, diktatórikus elem nincs, a formanyomtatvány várhatóan ugyanolyan lesz, mint a képviselők, államtitkárok esetében – tette hozzá. Hollik szerint az ilyen szervezetek semmilyen mértékben nem járulnak hozzá Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez, politikai célokat szolgálnak, külföldről finanszírozzák őket. Így létüknek nem sok értelme van, s természetes reakció, hogy szigorúbb szabályozás alá kell vonni őket.

Németh Szilárd szerdán az ATV reggeli műsorában megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint szükség van a George Soros által finanszírozott szervezetek visszaszorítására, ezeket ugyanis csak azért hozták létre, hogy befolyásolják az adott ország politikáját és a globális nagytőkét valamint a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. A kormánypárti politikus szerint konkrétan a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és a Transparency International azok a szervezeteket, amelyek mindenféle legitimá­ciós részvétel nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába. Úgy fogalmazott, a kormány által kifogásolt szervezetek létrehoztak egy párhuzamos világot, ahol ott vannak a tudósaik, jelentéseik, ezt egy milliárdos finanszírozza, és politikai kérdésekben nyilvánulnak meg. Szerinte mindez tetten érhető volt az illegális bevándorlással kapcsolatos kampány idején is.

A bejelentésre több civil szervezet is reagált, a Levegő Munkacsoport támogathatónak tartja a javaslatot, míg a George Soros által alapított Nyitott Társadalom Alapítványok elnöke, Christopher Stone azt ígérte, folytatják munkájukat Magyarországon. Molnár Gyula, az MSZP elnöke példa nélkülinek nevezte a tervet, amit az LMP a demokrácia elleni támadásként értékelt.


Több pénz marad a családoknál az idén is

A Fidesz–KDNP célja, hogy több pénz maradjon a családoknál – erről is beszélt Hollik István KDNP-s képviselő sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a kiskeresetűek adócsökkentése már százhúszezer családnak segített, az évről évre bővülő családi adókedvezmény pedig 2011 és 2016 között összesen ezerháromszázmilliárd forintot hagyott a magyar családoknál. Kitért arra is, 2015 és 2019 között a kormány megduplázza a kétgyermekesek adókedvezményét, ami további háromszázötvenezer családot érint. Rámutatott továbbá, a családokat egyetlen ellenzéki párt sem támogatta: sem a Jobbik, sem a szocialisták nem szavazták meg a kétgyermekesek adókedvezményének bővítését, sőt a baloldal kezdettől fogva támadja a családi adórendszert, ha rajtuk múlna, idén sem léphetnének előre a családok. Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét eltörölték, a három- és többgyermekes családokét pedig csökkentették, miközben a fizetéseket dupla ekkora személyi jövedelemadó sújtotta – emlékeztetett. (BA)