Újabb lázadozás Vona ellen

Baloldal és Jobbik: „csendes együttműködés” lehet

Kacsoh Dániel – 2017.01.12. 02:14 –

„Ha egy esetleges baloldal–Jobbik együttműködésről beszélünk, a jelenlegi választási rendszer keretei között a billegő, háromosztatú választókerületekben történő koordinált jelöltállítás tűnik legvalószínűbbnek” – nyilatkozott lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Kifejtette, az új szabályozás révén az országgyűlési választások már csak egyfordulósak, így a pártoknak nincs lehetőségük arra, hogy a két forduló között kössék meg alkuikat, „nyílt lapokkal” kell játszaniuk. Politikailag valószínűtlen, hogy a baloldal és a Jobbik egy általános együttműködés keretein belül, országosan kooperálna. Azt is nehezen lehetne megértetni a választókkal, hogy az egyéni kerületekben koordináltan állítanak jelöltet. Viszont a „közös cél”, az Orbán-kormány leváltása miatt valamilyen szinten maximalizálni kell az ellenzéki szavazatok számát, ezért a legesélyesebb, hogy a választókerületekben, ahol a Fidesz–KDNP, a baloldal és a Jobbik támogatottsága közel azonosnak mutatkozik, az utóbbiak „csendes együttműködésre” lépnek, és csak egyikük vagy másikuk indul el – magyarázta, megjegyezve, egy ilyen lépés után mindkét oldal elvesztené az erkölcsi alapot a további politizálásra.

Közben a Jobbik vámosmikolai szervezetének is elege lett a párt balra fordulásából, nyílt levelükben azt írták: „Ezt már sem a tagság, sem a barátaink, a családok, de még saját magunk torkán sem tudjuk lenyomni.” Korábban a volt Veszprém megyei elnök és a vecsési szervezet fejezte ki elégedetlenségét.