Baranya RóbertA patak vértől az útelágazódásig

Az „útelágazódás” kifogott Medgyessyn, a pálmát azonban valószínűleg utóda, Gyurcsány Ferenc viszi el őszödi beszédével

Baranya Róbert – 2017.01.12. 01:51 –

Sok politikus vágyik arra, hogy az utókor emlékezzen rá tettei vagy éppen beszédei, mondatai miatt. Egyeseknek sikerült így bevonulniuk történelembe, ám a kimondott szavakkal kétes hírnevet is lehet szerezni. Az újkori magyar politikában erre is, arra is volt példa. A rendszerváltoztatás után az első demokratikusan választott kormány miniszterelnöke, az MDF-es Antall József egyik elhíresült és gyakran idézett mondata lett a „Tetszettek volna forradalmat csinálni”. A néhai kormányfő ezzel azoknak a párttár­sainak üzent, akik elégedetlenek voltak a változásokkal, és sokkal radikálisabb fordulatra vágytak.

Orgánuma és felszólalásai alapján a kilencvenes évek üde színfoltja volt Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, aki 1994-ben a vidék lázadását jósolva mondta egyik beszédében szintén szállóigévé vált mondatát, miszerint „Patak vér fog folyni”. Hozzá kapcsolódik a „Mondjon le!” felszólítás is, amit leginkább Horn Gyula akkori szocialista miniszterelnöknek ajánlott, felvetve, hogy pártja szívesen átvenné a kormányrudat. Mondatát egyébként ma már a sajátos kiejtés alapján sokszor „monnyon le” formában idézgetik.

Még ma is gyakran hallani (legutóbb egy rádiós reklámban) a következő mondatot: „Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse. Nem lesz gázáremelés.” Ez az örökzöld a szocialista Lendvai Ildikótól származik, aki 2002-ben a választási kampány alatt ezzel igyekezett kétségbeesetten kimagyarázni a leköszönő Horn Gyula egyik elszólását, miszerint elkerülhetetlen lesz a jelentős gázáremelés. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter is megszólalt ez ügyben, tagadva a gázáremelést. „…húsz évre, hány évre ígérjem meg?” – tette fel a kérdést Medgyessy. Azóta tudjuk, mennyit értek ezek a szavak, hiszen a szocialisták kormányzásuk alatt háromszorosára emelték a gáz árát.

De ha már eljutottunk a D–209-es szt. tisztig, akkor természetesen megkerülhetetlen a 2004. február 16-i parlamenti felszólalás, amelyben az akkori miniszterelnöknek jelentősen meggyűlt a baja a magyar nyelvvel. A legnagyobb videomegosztón most is utolérhető az a tizenöt másodperces bejátszás, amikor a szokásos évértékelőjében a kormányfő a pulpituson próbálja kimondani az „útelágazás” szót, de ez csak harmadik nekifutásra sikerült. Maga Medgyessy sem bírta nevetés nélkül, magyarázatképpen pedig arra hivatkozott, hogy ez egy nehéz szó.

A pálmát azonban valószínűleg utódja, Gyurcsány Ferenc viszi el balatonőszödi beszédével. Az „Elkúrtuk. Nem kicsit nagyon.”, a „böszmeség”, a „hazudtunk reggel, éjjel meg este” szófordulatokat több mint tíz évvel elhangzásuk után is nap mint nap hallani. Talán kevesebben tudják, hogy a bukott kormányfő utóbbi mondatával feltehetőleg Örkény Istvánt szerette volna valahogy idézni, aki az 1956-os forradalom idején a Szabad Kossuth Rádió megindulásához írt bevezető szlogent azzal a találó szöveggel kezdte: „Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon.”