Tovább erősödhet a hazai gazdaság

Egyre többet fogyaszt a lakosság, kiemelkedően teljesít a járműipar – Elképzelhető idén az akár négyszázalékos GDP-bővülés is

Bódy Géza – 2017.01.12. 01:49 –

Akár négy százalékkal is bővülhet a gazdaság az idén, főként a fogyasztás felpörgésének, a járműipar jó teljesítményének és a lakáspiac felfutásának köszönhetően – vélekedtek a lapunk által megkérdezett szakértők. Az uniós források további serkentő hatással lehetnek.

9 20170112

Idén már elképzelhető a 3,9–4 százalékos GDP-bővülés, szemben a tavalyi lassabb ütemmel. Az első számú gazdaságserkentő eszköz a fogyasztás további emelkedése, valamint a járműipar újabb beruházásai lehetnek – mondta lapunknak az OTP Bank vezető elemzője. Ez utóbbinál kiemelkedő lehet a kecskeméti Mercedes-gyár további bővítése és a még nagyobb kapacitás elérése – fejtette ki Tardos Gergely, hozzátéve: számolni kell a költségvetés további lazításával, illetve az uniós források lehívásának és felhasználásának hatékonyságával is. Az erősödést tovább serkentheti az építőiparhoz kapcsolódó – várva várt – bővülés, hiszen az otthonteremtési kedvezmény már az idei esztendőben éreztetheti jelentősebb hatását.

Ami a büdzsét illeti, a költségvetés hiánya 2017-ben a GDP egy százaléka lehet, hiszen tovább javul az államháztartás helyzete a feszes gazdálkodásnak és a nagyobb mozgástérnek köszönhetően. Ezt bizonyítja, hogy a kormányzati szektor 287,1 milliárd forint többlettel zárta a harmadik negyedévet, ami a GDP 3,3 százalékának felel meg. Ez 415,4 milliárd forintos, GDP-arányosan 4,8 százalékpontos javulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. A bevételek 256,6 mil­liárd forinttal, 6,7 százalékkal nőttek, míg a kiadások 158,8 milliárd forinttal, azaz négy százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. Azaz soha nem volt még ekkora szufficit, többlet a kormányzati szektor egyenlegében. Tardos szerint tovább javítja az átreformált adópolitika a költségvetés egyenlegét. A gazdaság fehérítésén kívül további bevételnövekedésre lehet számítani az online pénztárgépek, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) vagy az e-útdíj hatására. Megjegyezte, a banki kamatkörnyezet is javul, kevesebb a kamatkiadás.

Kevésbé optimista a gazdaság várható bővülésével kapcsolatban a Portfolio.hu vezető elemzője, aki 3,5–4 százalékos GDP-bővülésre számít. Madár István lapunknak azt mondta, egyelőre nem látni tisztán, hogy a tavalyi harmadik negyedéves szufficitet pontosan mi okozta. Főleg úgy, ha abból indulunk ki, hogy a kormány a tavalyi évre 2,1–2,3 százalékos éves hiánycélt várt, akkor az utolsó negyedévben a GDP arányában 10–11 százalékos deficit is elképzelhető. Ez az utolsó negyedévben nominálisan ezermilliárd forint körüli hiányt jelent. A szakértő hozzátette, hogy óriási mozgástér állt a kormány rendelkezésére a tavalyi utolsó negyedévben a büdzsében. Ennek fényében nem meglepő a 2017-től életbe lépő járulékcsökkentés és társaságiadó-csökkentés, valamint a 2016. év végi kiköltekezés. Persze nem kell aggódni – mondta, hatékonyságtalanságról szó sincs, a költségvetés szerinte is jól teljesít, és véleménye szerint is adottak a rugalmassághoz a feltételek. A négyszázalékos GDP-bővülést akár el is érhetjük, főleg abban az esetben, ha az európai uniós források tovább serkentik a gazdaságot.