Portugália is tarthat egy hitelintézeti krízis bekövetkeztétől

Nem zárható ki a Novo Banco államosítása sem

Szajlai Csaba – 2017.01.12. 01:13 –

A német Deutsche Bank és az olasz Banca Monte dei Paschi után újabb esetleges bankcsőd és szanálás miatt fájhat az európai uniós döntéshozók és a pénzügyi befektetők feje. Most a legnagyobb portugál bank, a Novo Banco gyengélkedik.
A CNBC értesülései szerint a Novo Banco augusztusig kapott határidőt az Európai Bizottságtól arra, hogy megtérítse a portugál jegybanknak és a lisszaboni kormánynak azt a 4,9 milliárd eurót, amit korábbi megmentésére kapott. Legalább ennyiért kellene tehát eladni a pénzintézetet. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor a lyukat a többi portugál banknak kell fokozatosan betömnie. Nagy figyelem irányul a pénzintézetre, hiszen Portugália legnagyobb bankjaként került ki a válságból.

A CNBC összefoglalója szerint tavaly még kizárta a portugál kormány, hogy államosítanák a hitelintézetet, a múlt héten azonban Mario Centeno pénzügyminiszter már úgy nyilatkozott, hogy minden lehetőség az asztalon van. Ez a forgatókönyv persze az olasz események után újabb felfordulást okozna. Egyelőre a magánbefektetői tőkebevonás is lehetséges még, állítólag a Lone Star amerikai alap már adott be ajánlatot, de ezzel is a zsebébe kellene nyúlnia az államnak.

Portugáliát jelenleg egy kisebbségi szocialista kormány irányítja, a támogató Baloldali Blokknak és Kommunista Pártnak teljesen más elképzelése lehet a Novo Banco megmentéséről. Bár idén nincsenek választások az országban, a bank ügye könnyen kormányválság okozója lehet. A Moody’s korábbi elemzése szerint a Novo Banco nagyon gyenge kockázati profillal és magas nem teljesítő hitelállománnyal rendelkezik. Az alacsony gazdasági növekedés - a hitelminősítő szerint 1,1 százalék lehetett 2016-ban és 1,3 százalékos lehet 2017-ben - csökkenti az esélyét, hogy piaci eszközökkel sikerül megszabadulnia problémás eszközeitől a legnagyobb portugál banknak.

A CNBC elemzése szerint tart még az olasz bankválság is. Ugyanis tavaly mintegy 200 ezer lakossági megtakarítást érintett negatívan a Veneto Banca és Banca Popolare di Vicenza állami megmentése, ami miatt perek tömkelege indult el a bankok ellen. Most egy több mint 600 millió eurós kompenzációs csomagot ajánlott fel a két bank a részvényeseknek, ha lemondanak peres igényükről. Életbevágóan fontos lenne ez a tervezett tőkeemelések biztonságos lebonyolításához.

A Deutsche Bank, az UniCredit és nyolc másik uniós bank szintén nem tudná teljesíteni az Európai Központi Bank (EKB) tőkekövetelményeit, ha a Banca Monte dei Paschi di Sienára újonnan alkalmazott elvárásaikat rájuk is kiterjesztenék. Emiatt az olasz kormány és az Európai Bizottság is tiltakozhat az EKB szigora ellen - derül ki egy európai pénzpiaci elemzésből.