A norvég főállamügyész szerint indokolt a tömeggyilkos Breivik fogva tartásának szigora

„Breivik börtönkörülményei jobbak, mint sok más rabé”

MH/MTI – 2017.01.11. 20:48 –

A norvég főállamügyész szerdán úgy foglalt állást, hogy indokolt a tömeggyilkos Anders Breivik fogva tartásának szigora.

Fredrik Sejersted hangsúlyozta, hogy a magát neonácinak valló, 77-szeres gyilkos Breivik továbbra is szélsőséges eszméket terjeszt kiterjedt levelezésével, és ezért szükséges a jövőben is állandóan figyelni ténykedését, beleértve levelei tartalmának ellenőrzését. Emellett továbbra is indokolt, hogy ne kapjon cellatársakat, azaz magánzárkarészlegben töltse büntetését. A főügyész ezt annak a bírósági tárgyalásnak a második napján mondta, amelyet azért tartanak, mert Breivik még tavaly beperelte a norvég államot fogva tartásának körülményeit nehezményezve, egyebek közt azt állítva, hogy sérültek emberi jogai, és állati bánásmódban van része. Utóbbi érzékeltetésére egyebek közt azt hozta fel, hogy gyakran hideg a kávéja.

A főügyész a mostani tárgyaláson rámutatott arra, hogy Breivik börtönkörülményei jobbak, mint sok más rabé: három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, tévét, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat. Sejersted beszámolt arról, hogy Breivik rendre megpróbálja kijátszani a börtön cenzúráját egyebek közt házastársat kereső apróhirdetés feladásával. "Jól tudja, hogy az olyan szöveg, mint a személyes apróhirdetés az Európai Emberi Jogi Bíróság különleges védelmét élvezi" - mondta a főügyész.

Az ezúttal felperes Breivik mostani tárgyalása kedden kezdődött, és a tervezett ütemezés szerint  egészen jövő hét szerdáig tart, ítélet pedig majd csak februárban várható. Az embertelen bánásmód miatt perelő első nap "szokásához" hűen, náci karlendítéssel köszöntötte a jelenlévőket a tárgyalóterembe lépve. A bíró felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen megnyilvánulásoktól, és Breivik szerdán tartotta magát ehhez. 

Az immár 37 éves férfi 2011. július 22-én előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel megölve nyolc embert, majd két órával később rendőregyenruhában áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc fiatalt - zömmel tizenéveseket- agyonlőtt egy ifjúsági táborban.  

Az 5 milliós lélekszámú Norvégia lakosságának negyede veszítette el családtagját, barátját, vagy ismerősét Breivik tette miatt. A férfi mindezért a Norvégiában kiszabható legszigorúbb büntetést kapta: 21 év börtönre ítélték, azaz gyilkosságonként mindössze 100 napra. Büntetése ugyanakkor meghosszabbítható, ha úgy ítélik meg, hogy szabadlábra helyezése veszélyes lehet a társadalomra. 

Breivik tetteinek elkövetése idején egy titkos keresztény katonai rend parancsnokának mondta magát, mostanság viszont "hagyományos neonácinak", aki a vikingek egyik ősi istenéhez, Odinhoz imádkozik.

A tömeggyilkost Oslótól 135 kilométerre délnyugatra, a skieni szigorított börtönben tartják fogva, és ott is zajlik az általa kezdeményezett per tárgyalása.