Az EP-elnökjelöltek erősítenék a parlament szerepét a Brexit-tárgyalásokon

Az elnökjelöltek a frakciók közötti viszonyról is beszéltek

MH/MTI – 2017.01.11. 20:29 –

Az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek szerda esti vitájának résztvevői egyetértettek abban, hogy az Egyesült Királyság ki fog lépni az Európai Unióból, és abban is, hogy erősíteni kellene az uniós képviselőtestület szerepét a kiválási tárgyalásokon.

A Politico brüsszeli hírportál által szervezett, élőben közvetített vitán a nyolc elnökjelölt közül heten vettek részt.  A közel kétórás beszélgetésen a Brexit témája mellett megvitatták az Európai Parlament jövőbeli szerepének, a frakciók közötti viszonynak a kérdéseit is. A jövőre vonatkozó elképzeléseik kapcsán a jelöltek  elsősorban a változás fontosságát hangsúlyozták.

"Az Európai Parlament változásra szorul" - jelentette ki Antonio Tajani néppárti elnökjelölt, aki szerint nem erős elnökre, hanem erős parlamentre van szükség. Kifejtette, szeretné, ha az EU továbbra is a demokrácia hazájának számítana. "A változás elnöke szeretnék lenni (...) A parlament megérdemli, hogy a figyelem középpontjában legyen" - fogalmazott Gianni Pittella szociáldemokrata jelölt. Hozzátette, véget ért az EP néppárti, szociáldemokrata és liberális frakciója közötti "nagykoalíció" időszaka. Pittella emellett arról is beszélt, hogy szerinte az Európai Uniónak fenn kell tartania az alapértékeit, válaszokat kell adnia a kihívásokra és le kell számolnia a megszorításokra épülő gazdaságpolitikával.

Hasonló véleményének adott hangot a liberálisok jelöltje, Guy Verhofstadt is, aki szerint véget kell vetni a "klasszikus hatalommegosztásnak". "Új korszak kezdődik. A Brexit lehetőséget nyújt a dolgok megváltoztatására. Magát az uniót is számos téren meg kellene reformálni, amiben a parlamentnek fontos szerepe van" - vélekedett.

Helga Stevens, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció elnökjelöltje szerint "új parlamentre, friss ötletekre" van szükség, szakítani kell az "öregfiúk hálózatával".

Jean Lambert zöldpárti jelölt kijelentette: "bizonytalan politikai környezettel nézünk szembe, ezért rendet kell tartanunk a saját házunk táján is, növelni kell az átláthatóságot". A vitán a jelöltek mindegyike tagadta, hogy frakciója titokban háttéralkut kötött volna az elnökválasztásról.

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

A parlamenti elnökség a pártközi megállapodások alapján a következő periódusban az Európai Néppártnak járna, a szociáldemokrata és a liberális képviselőcsoport azonban felrúgta az egyezséget azzal, hogy az előbbi Gianni Pittellát, az utóbbi pedig Guy Verhofstadtot jelölte a tisztségre. A két frakció aggályosnak tartja, hogy amennyiben Antonio Tajani veszi át az EP elnökségét, akkor mindhárom főbb uniós intézmény - az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament - élén néppárti politikus állna.

Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület elnökét.