Trump jó kapcsolatot szeretne ápolni Oroszországgal

A megválasztott elnök munkahelyteremtést és az amerikai-mexikói falról szóló egyeztetést ígér

MH/MTI – 2017.01.11. 18:55 –

Donald Trump tagadta a nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentés állításait az amerikai elnökké választását követő első sajtótájékoztatóján a New York-i Trump-toronyban. Kifejtette továbbá, hogy jó kapcsolatot kíván ápolni Oroszországgal.

A Fehér Ház nem kommentálja a Buzzfeed cikkét
Josh Earnest szóvivő szokásos napi sajtóértekezletén, újságírói felvetésre hárította el a konkrét választ.
Earnest annyit mondott, hogy a Barack Obama elnöknek és Donald Trump megválasztott elnöknek a múlt héten bemutatott hírszerzési jelentés a számítógépes támadások mellett egy sor, Moszkva által alkalmazott más taktikáról is beszámolt, amellyel az oroszok befolyásolni igyekeztek az amerikai választási folyamatot. Részletekbe - az anyag titkossága miatt - nem bocsátkozott, de leszögezte: a jelentés az úgynevezett hamis hírek jelenségével is foglalkozott.     Earnest szóvivő  kijelentette azt is, hogy szerinte Trumpnak  amerikai hírszerző szervek számára  címzett bírálatai "nagyon rossz" vért szülnek.

Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni azokat a megalapozatlan állításokat, amelyek kedden jelentek meg az amerikai sajtóban Donald Trumpról - hangsúlyozta a megválasztott elnök. Trump köszönetet mondott azoknak a médiumoknak, amelyek kételkedtek az állítólagos hírszerzési jelentés hitelességében. "Hatalmas szégyenfoltot" hagy a hírszerzési ügynökségeken, ha valóban ők szivárogtatták ki a jelentést - jelentette ki Trump, hozzátéve, hogy számolnia kell a következményekkel a Buzzfeed hírportálnak, amiért nyilvánosságra hozta a jelentés. Trump nem fejtette ki bővebben, hogy eljárást indít-e a Buzzfeed ellen vagy sem. A politikus csupán annyit mondott: néhány médium hamis híreket közöl, néhány pedig részt vesz a sajtóértekezletén. Kitartott amellett, hogy a vádaskodás számára a náci Németországot idézi.

Több amerikai médium is közzétette helyi idő szerint kedden azt az először a Buzzfeeden megjelent 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek lényege, hogy Oroszország Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van.

„Ha Putyin elnök kedveli Trumpot, akkor ez előny és nem teher”

Donald Trump megválasztott amerikai elnök úgy vélekedett szerdai sajtóértekezletén, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök kedveli őt, akkor ez nem teher, hanem előny. A megválasztott elnök hangsúlyozta: bár előny lehet, hogy Putyin állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálnia a hangot Moszkvával. "Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én?" - tette fel a kérdést a republikánus párti Trump egykori demokrata párti vetélytársára utalva. A politikus leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekellentétekhez vezethetne. Hozzátette, hogy a hétvégén kétmilliárd dolláros ingatlanfejlesztési üzletet ajánlottak neki Dubajban, de azt is elhárította, mert elnökként minden érdekellentéttől mentesen akar tevékenykedni.

Trump szerint Oroszország áll a számítógépes támadások mögött

Donald Trump úgy véli, Oroszország állt az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött. A megválasztott elnök leszögezte: a Demokrata Párt vezető testületét, az Országos Bizottságot valóban számítógépes támadások érhették, de ennek oka a gyenge számítógépes védelem volt. A Republikánus Párt számítógépes rendszerébe viszont nem tudtak behatolni a hackerek - állapította meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy ő például a hackertámadások nyomán tudta meg, hogy Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje előre megkapta az elnökjelölti viták kérdéseit.

Trump hozzátette, hogy az Egyesült Államok ellen "mindenki" követ el hackertámadásokat, egyebek mellett Oroszország és Kína is - állította Donald Trump szerdai sajtótájékoztatóján. A megválasztott amerikai elnök közölte, hogy a hírszerzés 90 napon belül jelentést fog neki készíteni arról, milyen módon tudja az Egyesült Államok leállítani ezeket a támadásokat.  Arra az újságírói kérdésre, hogy bízik-e az amerikai hírszerző ügynökségekben, Donald Trump leszögezte: ezek az ügynökségek létfontosságú szerepet töltenek be.

„Minden idők legnagyobb munkahelyteremtője leszek”

Munkahelyteremtést ígért Trump. "Minden idők legnagyobb munkahelyteremtője  leszek az Egyesült Államokban" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy nagyon keményen dolgozik majd ennek érdekében. Trump a gazdaság olyan fellendítéséről beszélt, amire senki nem számít.

Ennek kapcsán kilátásba helyzete, hogy azokra az amerikai vállalatokra, amelyek külföldön terveznek beruházni, rendkívül magas adót vetnek ki. Az amerikai vállalatok az egyes szövetségi államokon beül bárhol szabadon beruházhatnak, de külfödön csakis magas, Trump által "határadónak" nevezett adó megfizetése után tehetik meg ezt. 

Egyeztetés kezdődik  az amerikai-mexikói falról

A megválasztott elnök kitért arra is, hogy beiktatása után azonnal megkezdi az egyeztetést az amerikai-mexikói határon építendő falról. Mnt modta: nem akar egy-másfél évig várakozni ezzel, a lehető leghamarabb megkezdik az építkezést. Kitartott amellet, hogy a fal árát a mexikóiak fizetik majd, akár adó, akár közvetlen  finaszírozás formájában. Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy tiszteli a mexikói népet, s nem okolja Mexikót azért, hogy korábban szerinte hasznot húzott az Egyesült Államokbó

„Azonnal visszavonom az Obamacare-t”

Amint jóváhagyják az egészségügyi miniszter kinevezését, az új amerikai kormány azonnal visszavonja a Barack Obama távozó elnök nevéhez fűződő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszert, és helyette új törvényjavaslatot fog benyújtani - mondta Donald Trump. Az Obamacare "a demokraták problémája", és az új kabinet "nagy szolgálatot tesz" a demokratáknak azzal, hogy nem várja meg a "katasztrofális" rendszer összeomlását, hanem helyette rögtön egy "olcsóbb és jobb" rendszert vezet be - hangoztatta Trump.

Trump a két fiának adja át vállalatbirodalmát 
Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerdai sajtóértekezletén bejelentette, hogy két fiának adja át vállalatbirodalmát.

A politikus tudatta, hogy továbbra sem hozza nyilvánosságra adóbevallását, mert még auditálás alatt áll, s hozzátette: az ő adóbevallása egyedül az újságírókat érdekli. Trump ezt követően közölte, hogy vállalatbirodalmát teljes egészében a két fia veszi át, akikkel a későbbiekben nem is konzultál majd üzleti ügyekről.
Ezután ügyvédnője részletesen felolvasta, hogy Donald Trunmp az eddigi valamennyi üzleti érdekeltségét már elhelyezte, vagy elhelyezi majd egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőben. Az ügyvédnő leszögezte: a megválasztott elnök nem akarja, hogy bárki is azt gondolja, az elnökséget a saját hasznára akarná kamatoztatni. Hozzátette: Trump elnöksége idején a fiai irányítása alatt álló cégek nem kötnek majd külföldi üzleteket.