Mélyponton a brit gazdaság növekedése

A Brexit negatív hatásaira figyelmeztetnek a londoni elemzők

MH/MTI – 2017.01.11. 15:18 –

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális pénzügyi válságot kísérő recesszió óta nem mért mélypontra lassul az idén a brit gazdaság növekedése, elsősorban azért, mert a font gyengesége várhatóan meredek ívben felhatja az inflációt, és ez a reálbérek csökkenését okozza.

A City egyik legtekintélyesebb gazdasági-üzleti elemzőcége, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerdán ismertetett friss előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2017-ben átlagosan 0,8 százalékkal növekszik. A ház elemzői hangsúlyozzák, hogy ez lenne a leglassabb egész éves növekedés a 2009-es recessziós év óta. A CEBR kiemeli azt is, hogy az idei évre általa várt növekedési ütem nem egészen a fele a 2016-ra becsült 1,8 százalékos GDP-bővülésnek. A cég 2017-re - az olajárak emelkedése mellett elsősorban a gyenge font importdrágító hatása miatt - 2,7 százalékos átlagos inflációt vár. Ez csaknem a négyszerese a tavalyi átlagos inflációs ütemnek, és a ház szerint e meredek gyorsulás véget vet a fogyasztási "boomnak", amely az elmúlt évek brit gazdasági növekedésének hajtóereje volt.

Az SDP szerint a Brexit során meg kell őrizni az unió egységét
A Nagy-Britannia uniós kilépéséről folytatandó tárgyalásokon arra kell  összpontosítani, hogy a szervezet többi 27 tagja együtt maradjon, még ha ez azt is jelenti, hogy gazdasági hátrányok sújtják őket - fogalmaz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egy szerdán nyilvánosságra került dokumentuma. A kisebbik német koalíciós partner szerint ha hagyják, hogy a britek válogassanak az unió nyújtotta előnyök közül, az kiszámíthatatlan dominó effektust okoz, és fenyegeti az unió egységét. "Az egyes csoportok és tagállamok rövid távú érdekeit - beleértve Németországét is -  hátrább kell sorolni, mint a hosszú távú célokat, ha konfliktusba kerülnek egymással" - írták "az Európai Unió összetartásának erősítése, kulcsfontosságú pontjaink a Brexit tárgyalásokon" című dokumentum szerzői, amelyhez hozzájutott a brit hírügynökség.

Brit jegybanki kormányzó: már nem a Brexit a legnagyobb stabilitási kockázat
A Bank of England kormányzója szerint már nem a brit EU-tagság megszűnése jelenti a legnagyobb kockázatot a brit pénzügyi rendszer stabilitására. Mark Carney szerint a brit jegybank véleménye most már az, hogy a brit pénzügyi rendszert elsősorban globális kockázatok terhelik. Carney szerint a Brexit-folyamat valamelyest felerősítheti e globális kockázatokat, de ezek a rizikótényezők akkor is érvényesülnének, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az Európai Unióból. A jegybanki kormányzó szerint a Brexit ma már nagyobb kockázatot jelent a kontinentális Európa gazdasági-pénzügyi stabilitására, mint Nagy-Britanniáéra.

A font csaknem ötödével gyengült a dollárhoz képest azóta, hogy a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt. A gyenge fontból eredő inflációs nyomás reálgazdasági kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet, bár a City elemzői közösségében vannak derűlátóbb előrejelzések is.

 

 Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics jelenleg érvényes előrejelzése szerint a font meredek gyengülése miatt a brit infláció már az idei év második felében eléri a 3 százalékot, és emiatt a vásárlóerő 0,4 százalékkal, egy-egy fogyasztó esetében átlagosan 97 fonttal (35 ezer forinttal) csökken 2017 egészében. Az Oxford Economics londoni elemzői hangsúlyozták, hogy 2011 óta ez lenne az első olyan teljes naptári év, amelyben visszaesik a brit fogyasztók vásárlóereje.

A Capital Economics elemzőház szerint azonban a font gyengülésének lehetnek kedvező hatásai is. A cég hangsúlyozza, hogy a font eddigi árfolyamesése is már felhajtóerőt adott a londoni részvényárfolyamoknak, mivel javította a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE 100-as indexét alkotó nagyvállalatok külső versenyképességét, és az emelkedő tőzsdei árfolyamoknak potenciálisan kedvező hatásuk lehet a hazai fogyasztók vagyoni helyzetére és a bizalmi mutatókra is. A cég adatai szerint a FTSE 100-as indexben szereplő vállalatok együttes piaci tőkeértéke hozzávetőleg 1930 milliárd font (több mint 700 ezer milliárd forint).A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a legutóbbi felmérések a brit vállalati szektor exportmegrendeléseinek jelentős emelkedését mutatják. A ház mindezt egybevetve 1,5 százalékos növekedést vár az idén a brit gazdaságban, csaknem a kétszeresét a CEBR szerdai előrejelzésében valószínűsített ütemnek.