Magyarország felkerült a világ gasztrotérképére

Széll Tamás a lyoni döntő előtti utolsó pillanatokat is felkészüléssel tölti

Jancsó Orsolya – 2017.01.11. 15:15 –

Széll Tamás és csapata az utolsó napokat tölti a harmincadik születésnapját ünneplő Bocuse d'Or világdöntője előtt. A folyamatos felkészülést azonban nehezítik az egyre változó szabályok.

„A Bocuse d'Ort én a Forma1-hez szeretem hasonlítani, ahol minden évben változnak a szabályok, hogy ezzel is izgalmasabbá tegyék a versenyzést” – mondta el az európai döntőt megnyerő magyar sztárséf, hozzátéve, hogy keserű karácsonyt okozott a csapatnak, mikor kiderült az idei egyik legfontosabb változás: tűzvédelmi okokból nem használható a faszenes grill. „Mi voltunk ezzel az elsők és az utolsók, akik a Bocuse d'Oron faszenes grillt használtak. Elég rosszul érintett minket a tiltás, mert ez egy remek látványelem lehetett volna, de áttervezéssel megoldottuk a problémát” – magyarázta Széll Tamás.

A csapat szeptember óta szigorúan ütemezett felkészülési tervvel készül, ezért negatívan érintette őket a decemberi szabályváltozás. A felkészülés egy bonyolult folyamat, amelyben a főzés és a hibák későbbi kielemzése mellett helyet kap a pszichikai tréning, és a többi csapat YouTube-videóinak tanulmányozása. Széll Tamás – aki már negyedik Bocuse d'Or felkészülésén vesz részt – ugyanakkor elismerte, hogy jó érzés sejteni, hogy a többi csapat – az európai döntőn elért sikerek után – „belőlük készül”.

A csapatnak egy hús és egy haltálat kell majd január 24-én Lyonban megfőznie. A hústál alapanyaga bresse-i csirke lesz, amely a különleges szabad tartásából adódóan a borokhoz hasonló terroire jelleggel bír, és így sokkal ízletesebb a húsa, mint az átlagos csirkének. A haltál a modern gasztronómiai trendeknek megfelelően valójában zöldségtál, méghozzá vegán zöldségtál lesz, amely – Szulló Szabina, a csapat másodcoach-a szerint – Széll Tamásék tálalásában „még jobb is, mint a csirke”.

A verseny kísérőrendezvényeként Magyarországnak külön standja lesz a VIP szekcióban, hogy bemutatkozhassanak a magyar alapanyagok és borok. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszerek mutatkoznak majd be, különös figyelemmel a furmintra, a mangalicára és a libamájra. Ezenkívül kóstolhatók lesznek magyar lekvárok, mézek, bárányhúsok, borok és pezsgők is.

A fogásokban fontos szerepet játszanak majd a kiváló magyar alapanyagok, különös tekintettel a magyar gasztronómiai sajátosságokra, így az ecetek, a dió és a tokai borok felhasználására. Továbbá az APLI Design tervezte tányérszervíz is sosem látott újdonságokat tartalmaz, amely a versenyzők reménye szerint pluszpontokat eredményezhet. Az újdonság valójában egy régi képalkotási technika felélesztésén alapul. Az Albrecht Dürer ihlette felületképzési eljárás során a designelemek felszíne maratással kap organikus mintázatot.

A magyar csapat, illetve a kísérő szakemberek mind egyetértenek, hogy Magyarország felkerült a világ gasztrotérképére, és hogy ezt a pozíciót a lyoni döntőhöz hasonló események segítenek megőrizni és megerősíteni.

Az igazi áttörést persze az jelentené, ha Széll Tamás január 24-én 5 óra 35 perc alatt meggyőzné a zsűrit, hogy a magyar gasztronómia nemcsak Európa, de a világ élvonalába is tartozik. A séf óvatos becslése szerint, ha a magyar csapat az első ötbe kerülne, vagy ha valamilyen különdíjat haza tudna hozni, az már óriási eredménynek számítana. A dobogóval pedig „a legszebb álma válna valóra”.