Erősödött a keresztényellenesség Indiában

Az országban egyre több támadás éri a keresztényeket

MH/The Guardian – 2017.01.11. 14:19 –

Az ország a tizenötödik helyen áll az Open Doors nevű szervezet listáján, a felmérés szerint Észak-Koreában a legrosszabb a keresztények helyzete.

India 2013-ban még csak a lista harmincegyedik helyén állt, az elmúlt években azonban egyre több támadás éri a keresztény vallás követőit. India a világ második legnépesebb országa, lakosságának nyolcvan százaléka a hindu vallást követi, a népességnek csupán két százaléka vallja magát kereszténynek. A felmérést végző szervezet szerint hetente nagyjából tíz olyan eset fordul elő az országban, amelynek során támadás éri a keresztény hitet – legyen az egy pap bántalmazása vagy épp egy templom megrongálása. A keresztény vallás iránti intolerancia egyébként is terjedőben van, az erőszakos bűncselekmények mögött gyakran a szélsőséges nacionalizmus követői állnak. Lisa Pearce, az Open Doors brit képviselője hozzátette: Indiában a kereszténység inkább az alacsonyabb kasztok köreiben elterjedt, akik egyébként is sebezhetőbbek, és jobban ki vannak téve az erőszaknak.

A kereszténység elleni támadások száma ugrásszerűen növekedett Jemenben, Nigériában, Szíriában és Irakban pedig továbbra is gyakoriak a vallási alapú atrocitások. Észak-Korea zsinórban a tizenhatodik alkalommal végzett a lista élén.