A tüzelőanyag-pályázattal 180 ezer családnak segít

Ritka, hogy nem érkezik meg időben az elnyert tüzelőanyag

MH/MTI – 2017.01.11. 14:12 –

A Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tüzelőanyag-pályázat 180 ezer embernek jelent segítséget - mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán Dányban, a Pest megyei település fatelepén tartott sajtótájékoztatón.

 tűzifaosztásKözmunkások hordják be a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelőanyag-pályázat keretében elnyert támogatásból vásárolt tűzifát Kovács Isvánné udvarába Dányban - MTI Fotó: Kovács Tamás

Közölte, a 2016-2017-es télre 2287 önkormányzat nyújtott be pályázatot, átlagosan egy-egy település 1,5 millió forint többlettámogatáshoz juthatott. 
Az államtitkár kifejtette, 2011-ben döntött Pintér Sándor belügyminiszter arról, hogy a minisztérium saját keretéből tüzelőanyag-támogatást biztosít az 5000 lakos alatti településeken élő rászorulóknak. Ezt a forrást a törvényben meghatározott önkormányzati feladatokon túlmenően nyújtja a Belügyminisztérium, pályázati formában - tette hozzá. 
A támogatásból a települések tűzifát, illetve egyes önkormányzatok barna kőszenet vásárolhatnak - mondta Pogácsás Tibor.

Tájékoztatása szerint a legtöbb pályázó a borsodi térségből volt, a legtöbb forrás is oda került. 

Az önkormányzati államtitkár kiemelte, a támogatás feltétele, hogy az érintett önkormányzatok vásárolják meg a tüzelőanyagot és szállítsák is ki a lakosságnak legkésőbb február 15-ig, valamint március 15-ig számoljanak el a forrás felhasználásával. Kitért arra is, hogy mivel már tavaly novemberben megszületett a döntés a támogatások odaítéléséről, lehetőség volt már decembertől az elnyert tüzelőanyag kiszállítására.

Fát csak az állami, illetve a kormányhivatalok által nyilvántartott, engedéllyel rendelkező erdőgazdálkodóktól vásárolhatnak a települések - közölte az államtitkár. 

Hozzátette: 1608 önkormányzat az államtól, a többi pedig bejegyzett, engedéllyel rendelkező szervezetektől vásárolta a fát. 

Pogácsás Tibor utalt arra, az eddigi tapasztalatok szerint ritka, hogy nem érkezik meg időben az elnyert tüzelőanyag, az előző évben tíznél kevesebb ilyen eset volt.