Szíria: Törékeny a béke

Egyezség született a damaszkuszi vízellátás helyreállításáról

MH/CNN – 2017.01.11. 13:37 –

A fegyvernyugvás ellenére továbbra is harcok folynak Szíriában, a konfliktus eddig a félmillió halálos áldozat mellett további milliókat tett földönfutóvá. A kurdok nem vesznek részt a béketárgyalásokon, a lázadók a tűzszünet sorozatos megsértésére panaszkodnak.

A lassan hat éve tartó háborúban csaknem félmillió ember veszítette életét, és további milliók maradtak otthon nélkül. Az orosz, török és iráni együttműködéssel tető alá hozott tűzszüneti megállapodás visszafogta valamelyest a mészárlást, de – ahogy a CNN írja – a névleges fegyvernyugvás nem jelenti az öldöklés végét. Többen arra panaszkodnak, hogy a tűzszünet a szír kormányerők számára nem más, mint a háború egy újabb eszköze – a csapatok gyakran nem tartják be az egyezményt, a konfliktusoknak rengeteg civil áldozata van. A lázadók szerint a kormány csapatai a tűzszünet ellenére továbbra is bombázzák és lövik őket.

Az amerikai lap cikke szerint az, ahogy a kormányerők Aleppó ostrománál eljártak, megengedhetetlen, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig késve és nem elég erélyesen lépett fel a háborús bűnök és embertelenségek megfékezésében. Az ENSZ 2016 végén – épp Aleppó ostromakor – emberiesség elleni bűnökkel vádolta a kormányerőket, a szervezet épp bizonyítékokat gyűjt a vádak alátámasztására. A tűzszünet ellenére a segélyszállítmányok célba juttatása több helyen még mindig nehézséget okoz.

Mivel a kurd csapatokat Törökország terroristaszervezeteknek tekinti, a kurdok a béketárgyalásokon sem vehetnek részt, ezzel pedig a konfliktusnak legalább egy fontos szereplője kimarad a kérdés rendezéséből. A tárgyalásokból nem csupán a kurdok fegyveres szervezetét zárták ki, hanem az őket képviselő politikai pártot is. A szíriai lázadók csapatai kedden ismét a tűzszünet felfüggesztésével fenyegetőztek, miután beszámolóik szerint Damaszkusz közelében a kormányerők a fegyvernyugvás ellenére támadásokat intéztek a csapataik ellen.

Egyezség született a damaszkuszi vízellátás helyreállításáról

A szíriai kormány és a felkelők megállapodtak egy tervben, amelynek értelmében helyreállítanák a Damaszkuszt vízzel ellátó Barada folyó völgyében lévő szivattyúállomást - közölte szerdán az állami televízió egy tartományi kormányzóra hivatkozva. A jelentést egyelőre nem erősítették meg a Damaszkusztól északra fekvő területet ellenőrző felkelők, helyi ellenzéki aktivisták viszont tagadták, hogy bármiféle megállapodás született volna.

Ibrahim Aláa, a szíriai főváros körüli vidéki területek kormányzója szerint előzetes megállapodást kötöttek a Barada-völgy egyes térségeiben tevékenykedő felkelőkkel, hogy átadják a kormányerőknek fegyvereiket. Az egyezségben szerepel az is, hogy azokat a felkelőket, akik nem helybéliek, elszállítják Szíria más vidékeire. A kormányerők ezt követően birtokukba veszik és aknamentesítik a térséget, a szakemberek pedig helyreállítják a Barada folyó forrásánál lévő szivattyútelepet - tette hozzá a kormányzó.