Katasztrófaturisták a déli kerítésnél

Határhelyzet. Az óránként váltott honvédek téliesített, dupla falú sátrakban, olajkályhák mellett melegedhetnek a szünetben

Lázin Miklós András – 2017.01.11. 02:02 –

Olykor katasztrófaturisták is megjelennek a déli határon – mondta lapunknak Benda László ezredes. Az Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka utalt rá, a nagy hideg ellenére a honvédek teljesítik feladatukat.

határ 20170111Téli megoldások a határvédelmi erőknél (Fotó: MTI - Kelemen Zoltán)

– A meteorológiai szolgálat szerint a minap mínusz tizenhét fok volt Röszkén. Hogy bírták?

– A Magyar Honvédség a kemény mínuszok ellenére is kiemelt feladatként kezeli a határ védelmét, az éjjel-nappali járőrözést az év leghidegebb időszakában meleg ruházattal, teával és fűthető sátrakkal segítjük. Ezek úgynevezett téliesített, dupla falú sátrak, és mindegyikben olajkályha működik. A melegedők látótávolságra állnak egymástól. Katonáink óránként váltják egymást.

– Mennyien szolgálnak a határon?

– A feladatba bevont állomány létszáma mintegy hatezer fő, ám ebből nem mindenki teljesít a határ mentén szolgálatot. Tavasztól őszig többen vannak, de télen kevesebben is képesek vagyunk hatékonyan ellátni ezt a feladatot. Egyrészt nincs lábon álló gabona, kukorica, s az egyéb vegetáció és a táj is sivárabb, mint mondjuk június közepén. Sokkal nehezebb elrejtőzni, így könnyebb észrevenni a próbálkozókat és az embercsempészeket.

– Utóbbiak állítólag egyre jobb felszerelésekkel dolgoznak.

– Felkészültünk ezek kezelésére, az élő erőn, az optikai és elektrotechnikai felderítő eszközökön túl helikoptereket és drónokat is használunk.

– A bűnözők is drónoznak?

– Láttunk már kisrepülőgépet elhúzni a szerb oldalon, persze ránézésre nehéz eldönteni, hogy rossz szándékú emberek vagy turisták ülnek benne. De akadt itt már lengyel sátorozó, aki merő kíváncsiságból ütötte fel itt a táborát azért, hogy lásson ilyet is, épp úgy, mint norvég békeharcos. Ilyenkor udvariasan megkérjük őket, Budapest nevezetességeit fényképezzék, ne a kerítést.

– Az elfogottak miként viselik a sorsukat?

– Néhány valóban elenyésző esetet leszámítva alapvetően békésen tűrik, hogy a rendőrök visszakísérjék őket a kerítéshez, majd átküldjék őket a kapukon. Ez tehát a rendőrség dolga, mi csak biztosítjuk a feladatot.

– Mit iszik-eszik a nagy hidegben a honvéd?

– Forró tea és kávé kerül a termoszokba, de fogy a gyümölcs, sütemény is a napi meleg étel mellé. Bácsbokodon, Hódmezővásárhelyen, Mélykúton és Tótkomlóson találhatók a honvédségi főzőpontok, ahonnan egy órán belül kell kijuttatni az állománynak az ételt. Ami az öltözködést illeti, a felszerelés kimondottan jó. A kincstári holmiból a jól bevált gyapjúmolinót használjuk, de van rendszeresített polárkabátunk és sapkánk, ami tökéletes a fagyban és a szélben.