Az ötös élbolyba került az orosz kiberhadsereg

Harle Szilvia – 2017.01.11. 01:57 –

A világ kibererőinek fejlettségi szintjét rangsorolva publikált cikket kedden az orosz Kommerszant című napilap. Az újság a Zecurion Analytics orosz informatikai biztonsági cég felmérésére hivatkozva azt írta, a hadsereg és a hírszerzés kiberbiztonságáért felelős orosz egységek a világ ötös élmezőnyéhez tartozhatnak.

A felmérés szerint őket csak az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia és Dél-Korea hasonló rendeltetésű alakulatai előzik meg. A rangsor élén álló Egyesült Államok a vállalat becslése szerint közel kilencezer szakembert alkalmaz és a költségvetésből évi hétmilliárd dollárt áldoz e célra, míg az ötödik, Oroszország szerintük ezer főt foglalkoztat és 300 millió dollárt költ a kibererőkre.

A Zecurion az egyes államok katonai költségvetése, kiberbiztonsági stratégiája, a szakosított szervezetek alapszabálya, nemzetközi szervezetektől származó adatok, hivatalos nyilatkozatok és bennfentes információk alapján állította fel rangsorát. A felmérés szerint a kibererők fő feladata a kibertámadások végrehajtása és a célországok lakosságának közfelfogását és viselkedését befolyásoló információs háborúk megvívása.

A napilap megszólaltatta Valenytin Krohint, a Solar Security marketingigazgatóját, aki kételyeit fejezte ki a ranglistával kapcsolatban. Szerinte a számokban jelentős eltérések lehetnek, ezen túl felhívta a figyelmet, hogy a kémkedés, a kibertámadások végrehajtása, a tájékoztatási háborúk megvívása általában polgári szervezetek feladata, amelyeket nem a katonai büdzséből finanszíroznak.