Elhunyt Roman Herzog

Joachim Gauck méltatta az egykori német államfőt

Harle Szilvia – 2017.01.11. 01:55 –

Nyolcvankét éves korában, kedden elhunyt Roman Herzog német jogász, politikus, az újraegyesített Németország először megválasztott szövetségi államfője.

Roman Herzog 20170111 (Fotó: Reuters - Odd Andersen)

Roman Herzog 1934. április 5-én született a bajorországi Landshutban. Érettségi után Münchenben tanult jogot, majd 1964-től a Nyugat-Berlini Egyetem politikai és államjogi tanszékének vezetője lett. Később Rajna-Pfalz tartományban alkotmányjogász-professzorként szerzett elismerést. A tartomány akkori miniszterelnöke, Helmut Kohl későbbi szövetségi kancellár felkérésére csatlakozott 1970-ben a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU), s 1979-től a pártvezetőség tagja volt. Baden-Württemberg tartomány kormányában kultusz- és sportminiszteri, majd belügyminiszteri tisztséget töltött be. A kérlelhetetlen konzervatív hírében álló Herzog 1983-ban lett a szövetségi alkotmánybíróság tagja. Még abban az évben a testület alelnö­kévé, 1987-ben elnökévé választották.

A szélesebb közvélemény 1994-ben ismerte meg a nevét, amikor megválasztották szövetségi államfőnek. Hivatalba lépésével ő lett a Német Szövetségi Köztársaság hetedik elnöke, egyben az első, akit az újraegyesített országban választottak meg. Tisztségét öt éven át töltötte be, ezalatt rendkívül népszerűvé vált. Nem avatkozott bele a napi politikai ügyekbe, a pártok közti csatározásokba, ugyanakkor egyértelműen állást foglalt a fontos társadalmi és gazdasági kérdésekben. Elutasította az egykor Németországhoz tartozó keleti területek iránti igényeket, sokat tett hazája és a szomszédos államok viszonyának javításáért. Joachim Gauck jelenlegi német szövetségi elnök előremutató bátorsággal bíró, meghatározó személyiségként méltatta elhunyt politikustársát. A Herzog özvegyéhez, Alexandra Freifrau von Berlichingenhez írt gyásztáviratában Gauck a társadalmi összetartást alakító erőként jellemezte a volt elnököt.