Megteltek az éjjeli menedékhelyek

Országosan több mint négyezer-háromszáz férőhely várja a rászorulókat, a Menhely Alapítvány huszonnégy órás szolgálatot tart

MH-összeállítás – 2017.01.11. 01:34 –

Nyolc megyében megteltek a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek, a segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat – tudatta a Menhely Alapítvány a távirati irodával.
Az alapítvány diszpécserszolgálatához beérkezett adatok szerint a múlt hét végi rendkívüli hideg napokon – pénteken, szombaton és vasárnap – fokozatosan emelkedett a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Ennek megfelelően Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében minden férőhely betelt. A fővárosban kilencven, országosan kilencvenkét százalékos a menedékhelyek kihasználtsága. Hangsúlyozták: az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek az éjszakát éjjeli menedékhelyen tölteni.

A múlt hét végén a diszpécserszolgálathoz rekordszámú hívás érkezett utcán élőkről, a legtöbbször – százhetvennégyszer – pénteken hívták a szolgálatot. A Menhely Alapítvány a hétvégeken és rendkívüli, tartós hideg idején tartalék krízisautót működtet. A napokban minden bejelentés helyszínére sikerült segítséget küldeni. Közölték: az utcai gondozószolgálatok naponta többször is felkeresik a területükön ismert hajléktalanokat, és megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre. A fővárosban tizenkilenc szállásadó intézmény több mint ezerkilencszáz férőhellyel várja a segítségre szorulókat, országosan pedig több mint négyezer-háromszáz hely áll rendelkezésre az éjjeli menedékhelyeken. Az alapítvány arra kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében a hajléktalan emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányosokra, hiszen ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak. A szervezet diszpécserszolgálata napi huszonnégy órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható a Menhely Alapítvány honlapján, a Menhely.hu oldalon. Mindenkit befogadnak a menedékhelyeken, aki segítséget kér, senkinek nem kell kapacitáshiány miatt az utcán töltenie az éjszakát – jelentette ki tegnap Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a távirati irodának adott interjúban.