Sokkal gyorsabban kellene játszani

Vízilabda. Az idősebb játékosok kihagyták a szolnoki edzőtábort, de a Volvo-Kupán számít rájuk Märcz Tamás szövetségi kapitány

Burkovits Ferenc – 2017.01.11. 01:27 –

Elkezdte a felkészülést az új szövetségi kapitány, Märcz Tamás vezetésével a magyar férfiválogatott a budapesti világbajnokságra. A kapitányt első benyomásairól, tapasztalatairól és az idei feladatokról kérdeztük.

Märcz Tamás 20170111Märcz Tamásnak fél év alatt kellene ütőképes csapatot összeállítania a világbajnokságra (Fotó: MTI - Bugány János)

– Mennyire volt hasznos a szolnoki edzőtábor?

– A célját elérte. Sok csapatból jött a húsz játékos, többen nagyon régen vagy még soha nem pólóztak együtt. Természetesen a legfontosabb célkitűzésünk a sikeres szereplés a budapesti világbajnokságon, de azért is volt jó ez az együtt töltött néhány nap, mert a bajnoki és kupamérkőzések miatt nem sok lehetőségünk lesz arra, hogy a válogatottak együtt készülhessenek. A következő hónapokban figyelni fogom a bajnoki és nemzetközi mérkőzéseket, mert az is olyan lehetőség, ahol a játékosok téthelyzetben bizonyíthatnak.

– Az idősebb játékosok közül a Varga testvérek, valamint Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert külön pihenőt kaptak, ezért nem kellett részt venniük az edzőtáborban?

– Ők is kaptak meghívót, s akik nem jöttek el Szolnokra, azok részben egészségügyi problémákra és különféle klubkötelezettségekre hivatkozva, igazoltan maradtak távol. Persze szerettem volna őket is látni az első edzéseken, de remélem, erre lesz lehetőségem a februári Volvo-kupán. Ezen a tornán kiderülhet, kik kerülhetnek be a júniusi tizennyolc fős keretbe.

– Az elmúlt években a válogatott lemaradt a dobogóról. Mi manapság a magyar vízipóló legfőbb gondja?

– Én nem látok jelentős problémákat. Egy ötméteresekkel elvesztett olimpiai elődöntő fordítva is elsülhetett volna, s kívánom az összes csapatsportágban a magyaroknak, hogy jussanak el a negyeddöntőig. Állítom, hogy a pólónk továbbra is a világ élvonalához tartozik, pedig a nemzetközi mezőny egyre erősödik. Persze nem tagadhatom, hogy látok problémákat is, leginkább az utánpótlásnál. Vannak hiányposztok, és bizony hogyha a mai válogatottak kiöregszenek, kulcspozíciókban lehetnek hiányosságaink. Az idei legfontosabb feladat az, hogy ütőképes csapattal szerepeljünk a budapesti világbajnokságon.

– Azt nyilatkozta, hogy csapatunk játéka gyorsaságban elmarad a világ legjobbjaitól. Hogyan lehet ezen változtatni, és azon, hogy az emberelőnyt eredményesebb használja ki?

– Többek között a labdajáratást, a mozgást, a reaktivitást kell felgyorsítanunk, s ez sok gyakorlással elérhető. Úgy gondolom, csapatunk képes lehet a még fizikailag erős szerbek és montenegróiak ellen is felvenni a harcot. Azon pedig, hogy az emberelőnyöket miként használjuk ki, és hogy az emberhátrányokat hogyan védekezzük ki, lehet és kell is javítani. Ha csak pár százalékot sikerül jobbítanunk, akkor már eredményesebb lesz a játékunk.

– Az első felmérő a februári Volvo-kupa lesz, amelyen Montenegró és Horvátország is az ellenfél lesz. Mit vár?

– Nehéz mérkőzéseket. Azokon lemérhetjük, hol tartunk a felkészülésben. A könnyű meccseknek semmi értelmük nincs, ezért is örülök, hogy ilyen bombaerős csapatokkal játszhatunk a tornán.


Vámos Mártont választották a legjobbnak

A vlv.hu szakmai honlap hagyományos év végi voksolásán a válogatott csapattársak a szavazatok több mint kétharmadával választották maguk közül az év legjobbjának Vámos Mártont, a Szolnok balkezesét. A Magyarországon játszó idegenlégiósok közül az ausztrál Aaron Younger érdemelte ki a legértékesebb pólós címet. Az év csalódásának a riói olimpiai szereplés bizonyult, miután a gárda érem nélkül maradt, s végül ötödik lett a nyári játékokon, míg a válogatottak szerint az év mérkőzése az olimpiai csoportkörben megrendezett Szerbia-Magyarország találkozó volt. Az év gólja címért három találat volt versenyben, végül egyetlen vokssal nyert Varga Dénesnek az a gólja, amellyel a csapat egyenlített Montenegró legjobbjai ellen az olimpiai negyeddöntős meccsen, megteremtve ezzel a - végül magyar vereséggel zárult - ötméterespárbaj lehetőségét.