Nőhet csapatunk esélye a részvételre

Labdarúgás. Tizenhat válogatottal több, negyvennyolc vehet részt a 2026-os világbajnokságon – Jelentősen emelkedhet a bevétel

Salánki Miklós – 2017.01.11. 01:24 –

Egyhangúlag úgy határozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsa, hogy 2026-ban már 48 csapat szerepelhet a világbajnokságon. Ezzel megnőhet válogatottunk esélye is a vb-szereplésre.

Gianni Infantino 20170111Megindokolta Gianni Infantino az emelést (Fotó: Reuters - Arnd Wiegmann)

Régi gyakorlat, ha egy üzlet jól megy, akkor azt bővíteni kell. Ezért – talán kicsit ennek jegyében is – kilencvenhat év alatt több mint a háromszorosára emelték a világbajnokságon részt vevő csapatok számát. Gianni Infantino, a FIFA olasz-svájci elnöke a tavaly februári elnökválasztást megelőzően még a negyvencsapatos torna ötletével kampányolt, később azt javasolta, hogy a 48 válogatottból 16 egy selejtezőforduló után essen ki és utazzon haza, majd a torna az eddigiekhez hasonlóan 32 csapattal folytatódjon. Ezután merült fel a tizenhatszor hármas rendezés. Végül is ezt fogadta el a FIFA tanácsa Zürichben. Az új lebonyolítási rend szerint kilenc év múlva a 48 nemzeti együttes az első körben 16 hármas csoportban küzd majd meg. A javaslat szerint a csoportok első két helyezettje jut tovább a kieséses szakaszba.

Infantino a bővítést azzal indokolta, hogy a 48 együttest felvonultató vb egyúttal a pénzügyileg legvonzóbb struktúra is lenne. Az előzetes számítások szerint a bevétel csaknem húsz százalékkal, 6,5 milliárd dollárra nőhet. A költségek 300 millióval gyarapodhatnának, így elérhetnék a 2,3 milliárd dollárt, a lehetséges nyereség pedig 640 millió dollár lenne.

A vb-ket 1998 óta 32 csapat részvételével rendezik, nyolc négyes csoportban. A mérkőzések száma 2026-tól 64-ről várhatóan 80-ra emelkedik. Egyelőre nem tudni biztosat arról, hogy „átment-e” Gianni Infantino másik javaslata is, amely szerint már a csoportszakaszban megszűnne a döntetlen, és egyenlő állás esetén büntetőpárbajban dőlne el a csata. Az is bizonytalan, hogy a kontinentális szövetségek hány rajthelyet kapnak. Jelenleg Európa delegálja 13 válogatottal a legtöbb csapatot, ám Infantino korábban az eddiginél több helyet ígért Afrikának és Ázsiának is.

A FIFA a tervek szerint a televíziónézőknek és a műsorszolgáltatóknak a kezdési időpontok rugalmassá tételével kedvezne, vagyis nem a helyi idő szerinti főműsoridőben rendeznék a meccsek többségét, hanem akkor, amikor az a legmegfelelőbb a két válogatott otthoni szurkolói számára.

A szakemberek véleménye megoszlik a jelentős emelésről, hiszen tizenhat válogatottal nő a résztvevők száma, ami aligha jár majd színvonal-emelkedéssel. Az érdeklődés, a bevételek azonban nőhetnek, a gazdasági szempontok pedig a futballban is már régóta döntenek.


Vélemények
A kis országok szurkolói álmodhatnak

Dárdai Pál, a Hertha BSC edzője: „Ez a kis csapatoknak jó, így a magyaroknak is. Nehéz lesz a nagy sztároknak, akiknek már enélkül is rengeteg mérkőzésük van. Már az Eb-n is látszott: Izland és Wales profitált a létszámemelésből. A kis országok szurkolói számára ez egy álom.”

Carlo Ancelotti, a Bayern München edzője: „Én általánosságban ellenzem a még több mérkőzést. A határidőnapló már most tele van. A FIFA azonban azt ígéri, hogy az emelés ellenére nem lesz több meccs. Majd meglátjuk, hogyan alakul.”

Joachim Löw, a világbajnoki címet védő németek szövetségi kapitánya: „Én jónak tartom az eddigi lebonyolítási rendet a 32 csapattal, tisztán sportszempontból a bővítés nem jelent semmit. A 2016-os franciaországi Eb nem hozott minőségjavulást, sőt… Sok gyenge mérkőzés volt, amelyen a csapatok beásták magukat saját kapujuk elé. A játék nem lett látványosabb.”

Nyilasi Tibor korábbi válogatott labdarúgó, az MLSZ elnökségi tagja: „Nőhetnek az esélyeink a vb-szereplésre. És ebből szempontból nagyon jó, hogy így döntöttek. De tudomásul kell venni azt is, hogy a pénz felülír mindent, erről szól ma már a játék. A kicsiknek lehetőség, hogy megmutassák magukat a világnak, a nagyoknak pedig pluszterhet jelent.

Détári Lajos korábbi világválogatott középpályás: „Nekünk, magyaroknak ez csodálatos. Reméljük, 2026-ban kiharcolhatjuk a világbajnoki részvételt. Lássuk be, a harminckét csapatos vb egyelőre túl nagy falat számunkra, de ha FIFA így döntött, azt üdvözölni kell. A magyar futball pozitív irányba fejlődik. Épülnek a stadionok, és velük párhuzamosan, reméljük, a tehetségek száma is gyarapodik. Ez pedig jó alap lehet arra, hogy ne csak nézőként élvezzük a világ fociját.”

Laczkó Mihály, az MLSZ korábbi elnöke: „Meglepő döntés született, engem legalábbis fejbe vágott a FIFA. Nem mondom, lehet, hogy jót tesz a játéknak és a kisebb csapatoknak, de attól tartok, ezzel nagyon felhígul a mezőny. A színvonalról nem is beszélve. Mert visszatérő gond, hogy a világ nagy játékosai a kimerítő bajnoki év után kifacsartan várják a vb-k kezdetét. Mi lesz így velük, velünk?” (BF)