Messi nem voksolt Ronaldóra

Labdarúgás. Bérlete van Ramosnak az év csapatába

MH-összeállítás – 2017.01.11. 01:24 –

Nincs új a nap alatt. A közhelyes igazság ezúttal a FIFPro által megválasztott 2016-os FIFA-álomcsapatra igaz: nyolc helyen megegyezik a 2015-össel!
r />
 

A hétfői zürichi FIFA-gálán kihirdették a hivatásos játékosok érdekvédelmi világszervezete, a FIFPro által szervezett, már hagyományosnak mondható Év csapata-szavazás végeredményét. A Neuer – Dani Alves, Piqué, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Kroos, Iniesta – Messi, Suárez, Cristiano Ronaldo tizenegy névsora nemhogy nem kelt meglepetést, de egyenesen azt jelzi, hogy egy év alatt alig valami változott a világfutballban.

A 2015-ben több mint negyedszázezer hivatásos játékos által a legjobbnak szavazott tizenegyből nyolcan megtartották a helyüket, csupán Thiago Silvát, Paul Pogbát és Neymart váltotta Piqué, Kroos és Luis Suárez. A mostani kiválasztottak közül a Bayern München kapusa sorozatban negyedszer került a csapatba. És Luis Suárez kivételével a többiek sem „újoncok”: Andrés Iniesta nyolcadik, Sergio Ramos hetedik, Dani Alves hatodik, Gerard Piqué negyedik, Marcelo harmadik, Luka Modric és Toni Kroos második, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo pedig tizedik alkalommal került a legjobbak közé.

Minden egyértelmű? Bizonyos szempontból igen. Ugyanakkor az Év játékosa-szavazás (ezt nyerte meg Cristiano Ronaldo Lionel Messi és Antoine Griezmann előtt) első tizenegy helyezettjének több mint a fele (Griezmann, Neymar, Gareth Bale, Rijad Mahrez, Gianluigi Buffon és Alexis Sánchez) nem került be az év csapatába.

Az „egyéni versenyben” a portugál szupersztár a vártnál talán kisebb különbséggel előzte meg Messit (34,54, valamint 26,42 százalék), ugyanakkor a harmadik helyezett Griezmann eredménye (7,53) jól jelzi, mennyire kiemelkednek ők ketten a mezőnyből. A magyar szövetségi kapitány és a csapatkapitány is CR7-et tette az élre, Bernd Storcknál Kross, Messi, Dzsudzsák Balázsnál Messi, Neymar volt a további sorrend.

A szavaztás gyengéje, hogy lehet azonos nemzetbeliekre, illetve csapattársakra is szavazni. Ez még a legnagyobb sztárok voksát is befolyásolta. Különösen szembetűnő volt ez a németeknél, Manuel Neuer Kroosra, Özilre és Lewandowskira, Joachim Löw pedig Kroosra, Özilre és Neuerre szavazott. Cristiano Ronaldónál Messi nem fért be a háromba, ellenben a klubtársakkal (Bale, Modric, Sergio Ramos). Messi „cserébe” negligálta a későbbi győztest, nála Suárez, Neymar, Iniesta volt a sorrend.