A jó marketing sokat segíthet a tudománynak

VB – 2017.01.10. 01:43 –

A tudósoké lett a második legnépszerűbb „szakma” a japán kisiskolás és óvodás fiúk körében egy hétvégén közzétett felmérés szerint.
Hetedik egymást követő éve a focistáké a legvonzóbb állás, a tudósi pálya a nyolcadik helyről rukkolt előre egy év alatt, vélhetően a japán kutatóknak odaítélt Nobel-díjak hatására. A harmadik legkívánatosabb szakma a rendőröké és a nyomozóké. Az úszóké a tizennyolcadikról a nyolcadik helyre ugrott előre, miután a japán úszók jól szerepeltek a riói olimpián, kilenc érmet szerezve. A lányok álma ebben a korosztályban a huszadik egymást követő évben az, hogy élelmiszert árusító boltban dolgozhassanak, ezt az óvónői és a tanítónői állás követi.

A felmérést ezeregyszáz kisiskolás, illetve óvodás körében végezték a Dai-ichi Life Insurance. Co. megbízásából. A 21. században a természettudományos kategóriákban japán tudósok kapták a legtöbb Nobel-díjat az amerikaiak után, orvosi Nobel-díjat például 2012 óta tavaly már harmadik alkalommal nyert el japán kutató. A tavalyi díjazott, Oszumi Josinori molekuláris sejtbiológus a huszonötödik japán születésű Nobel-díjas volt. A fizikai kategóriában tizenegy, a kémiaiban hét, az orvosi-élettaniban négy, az irodalmiban két díjat kaptak japánok 1949 óta, a békedíjat pedig egy alkalommal ítélték oda Japánnak. A kutatás rávilágít arra, hogy a tudományos, olykor kimondottan száraznak tűnő témák is képesek fellelkesíteni a fiatalokat, ha megfelelő módon tálalja azokat a média.