Sosztakovics jegyében kezdenek

Andrej Gavrilovval koncertezik Pécsett és Pesten a Pannon Filharmonikusok

OZ – 2017.01.10. 01:30 –

Sosztakovics egyik legismertebb zenekari darabja, a második világháború ikonikus alkotásának tekinthető Leningrádi szimfónia is hallható lesz azon a koncerten, amelyet a Pannon Filharmonikusok ad Andrej Gavrilov orosz zongoravirtuózzal Pécsett és Budapesten január 19-én és 20-án.
Andrej Gavrilov orosz zongoravirtuózzal ad közös koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar január 19-én a pécsi Kodály Központban, másnap pedig a fővárosi Művészetek Palotájában. Az orosz zene kimagasló alkotásaiból válogató esteken a Pannon Filharmonikusok a szólista közreműködésével és Bogányi Tibor vezényletével előadja Szergej Rahmanyinov harmadik zongoraversenyét – közölte az együttes az MTI-vel.

Műsorra kerül még Dmitrij Sosztakovics egyik legismertebb zenekari darabja, a második világháború ikonikus alkotásának tekinthető Leningrádi szimfónia is – írják a közleményben.

Mint felidézik, a Pannon Filharmonikusokkal már számos alkalommal lépett színpadra Andrej Gavrilov, és mindannyiszor elkápráztatta közönségét zongoraművész-mesteri szintre emelt technikájával.

Az orosz művész nagyszerű összhangot alakított ki Bogányi Tiborral az elmúlt évek közös fellépései során – teszik hozzá. „Olyan kapcsolat alakult ki köztünk, hogy már nem kell finomkodnunk a másikkal, úgy dolgozunk, mintha már öt emberöltő óta ismernénk egymást. A valódi művészeknek testvérekké kell válniuk, ez egy testvériség” – idézi a közlemény Andrej Gavrilovot.

A virtuóz pianista több mint negyven évvel ezelőtt, mindössze félévnyi felsőfokú tanulmány után nyerte meg a Csajkovszkij-versenyt, pályája aztán rendhagyó módon ívelt felfelé. Néhány évvel később ugyanis ötéves házi őrizetbe került, és 1984-ben Gorbacsovnak köszönhetően kapott újra útlevelet. Öt évvel azután, pályája csúcsára érve visszavonult a koncertezéstől, és nyolc esztendővel később, zongoratechnikáját átdolgozva tért vissza.