„És akkor a szív megdobbant…”

Huszonöt éve hajtották végre Magyarországon az első sikeres szívátültetést

MH-összeállítás – 2017.01.03. 02:13 –

A világ első szívátültetését a dél-afrikai Christian Barnard hajtotta végre 1967. december 3-án. Az első sikeres hazai szívműtétre azonban még két és fél évtizedet kellett várni.

A nagy műtétet Szabó Zoltán szívsebész és csapata hajtotta végre a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján. A transzplantációra 1987-től készültek, mélyreható tanulmányokat végeztek, gyakoroltak holttesteken, kutyákon, hetente találkoztak konzultációra. Az első riasztást 1991 novemberében kapták, de Szabó professzor lefújta a műtétet, mert a donorszívet nem tartotta elég egészségesnek. Az élet őt igazolta, utólag kiderült, hogy a fiatal donor koszorúérbeteg volt – írta a távirati iroda.

Alig néhány hónappal később, 1992. január 3-án, éppen bankban volt, amikor megszólalt a csipogója, mert egy agysérülést szenvedett donor szíve vált elérhetővé. Az első szívátültetést a súlyos és többszörös szívbetegséggel született, 28 éves Schwartz Sándoron végezték el. Szabó professzor 97 százalék esélyt adott a műtét sikerére mielőtt a 128 perces beavatkozás során kiemelte betegéből a 3700 grammos, szinte már működésképtelen szívet, s beültette a helyére a kómában lévő, 24 éves fiatalember szívét.

„Barnard boldogan kiáltott fel, mikor a nyitott mellkasban megindult az új szív. Azóta is minden szívsebész ezt érzi, csoda történik a szemük előtt. Belém égett az a pillanat, amikor a műtőben, a síri csendben az első ütésre vártunk. És akkor a szív megdobbant…” – idézte fel Szabó Zoltán egyik nyilatkozatában a műtét utáni csodálatos pillanatot.

A beültetett szív azóta is működik új „otthonában”. Schwartz Sándor megnősült, és bár egészsége nem kifogástalan, feleségével négy gyermeket neveltek fel. Legfiatalabb fia, a műtétet végző professzor emlékére, a Sándor Zoltán keresztnevet kapta.

Szabó Zoltán Széchenyi-díjas szívsebész 2015. december 6-án, 86 éves korában halt meg.