Boncolás nélkül tárulnak fel a titkok

Az Atacama-sivatag szélén élt chinchorro nép múmiái 7400 évesek, legalább kétezer esztendővel régebbiek, mint egyiptomi társaik

Lázin Miklós András – 2016.12.27. 03:27 –

Képalkotó berendezéssel vizsgáltak meg egy Santiago de Chile-i klinikán tizenöt múmiát, hogy rekonstruálják az arcukat. Az úgynevezett Chinchorro-múmiákat tartják a világon a legrégebbieknek.

mumiaKiállítás a múmiákból a chilei nemzeti múzeumban (forrás: chileantesdechile.cl)
Az Atacama-sivatag szélén i.  e. 10 000 és 3400 között élt, vadászó és halászó chinchorro nép mumifikálta elsőként a halottait a Földön. A Chinchorro-múmiák 7400 évesek, legalább 2000 esztendővel régebbiek, mint az egyiptomiak. A múlt héten tizenötöt – közöttük magzatokét – vizsgáltak meg képalkotó berendezéssel a santiagói Los Condes klinikán. A művelet során sikerült a testeket nagy pontossággal megröntgenezni, és több ezer, milliméteresnél kisebb képet összegyűjteni – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Marcelo Gálvez, a röntgendiagnosztikai osztály vezetője. A következő szakaszban a testek virtuális boncolása következik, anélkül hogy hozzájuk érnének, hogy további ötszázezer éven át fennmaradhassanak. Ehhez számítógépek segítségével megkezdték a múmiák külsejének rekonstruálását, izmokat, orrot, állat illesztve a csontokhoz, hogy láthassák, milyenek voltak egykor.

A tudósok egyben alaposabban meg kívánnak ismerkedni a chinchorrók mumifikálási módszereivel is. Az emberi test alapos ismerőiként a chinchorrók eltávolították a halottak bőrét és izmait, csak a csontváz maradt. Ezután fával és növényi rostokkal rekonstruálták a test formáját, majd az egészet agyaggal vonták be, erre helyezték vissza a bőrt, szemet és szájat illesztve az arcra. A fejet végül az arcrészen egy maszkkal, természetes hajból vagy állatszőrből készített parókával díszítették – mondta el Veronica Silva, a santiagói Természettudományi Múzeum antropológiai osztályának egyik vezetője.

A Chinchorro-tengerpart közelében - innen kapta a nevét a népcsoport – 1903 óta megtalált mintegy 180 múmia mellett semmilyen sírbútort nem találtak, ami arra enged következtetni, hogy a chinchorróknak nem voltak a halál utáni élettel kapcsolatos hiedelmeik. A kutatók a testek DNS-ét megfejtve azt is fel kívánják tárni, milyen genetikai vonásaik vannak jelen a mai lakosságban. A cél az, hogy alaposabban megértsék életmódjukat, táplálkozási szokásaikat és génjeiket, amelyek esetleg a mai chilei lakosokban is megtalálhatók - hangsúlyozta az antropológus.