Kövér: Eltökélten támogatjuk a magyarság autonómiatörekvéseit

Az MKP az autonómiáról is megszavaztatná választóit 2016-ban

MH/ IJ – 2014.07.10. 21:58 –

A magyar állam, a magyar kormány határozottan kiáll a külhoni magyar közösségek autonómiatörekvései mellett - jelentette ki Kövér László az Országgyűlés elnöke csütörtökön a második Martosi Szabadegyetemen. A Magyar Közösség Pártja (MKP) a 2016-os szlovákiai választásokon úgy szeretne visszakerülni a parlamentbe, hogy az általa készített autonómiatervezetre is kérni fogja választói szavazatait - mondta Berényi József, az MKP elnöke.

A fórumon értékelték a szabadegyetem első évada óta eltelt egy év történéseit, és megvitatták a külhoni magyarság célkitűzéseit.  

A nemzetegyesítés folyamatának következő lépései, a külhoni magyar közösségek autonómiatörekvései, illetve az elmúlt egy év és az ősszel tartandó szlovákiai helyhatósági választások voltak a központi témái a 2. Martosi Szabadegyetem csúcsfórumának, amelyet Kövér László házelnök és Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke tartott csütörtökön, a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényének második napján.

Berényi

Kövér: A magyar kormány kiáll a magyarság autonómiatörekvései mellett

A magyar kormány 2010 óta a nemzetpolitika terén mindent megtett, amit tehetett - mutatott rá a nemzetegyesítés folyamatáról beszélve Kövér László, aki szerint az elmúlt időszak legfőbb hozadéka az volt, hogy közjogi értelemben sikerült elhárítani a nemzet egyesítésének akadályait. A házelnök a nemzetpolitika jövőbeli prioritásairól azt mondta: a kormány tovább keresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén újabb lépéseket tehet a nemzet egyesítésének eléréséhez.

Kifejtette: a jövőben több kisebb, de fontos és a nemzetegyesítés hosszú távú stratégiáját követő lépést kell megtenni, és közben még intenzívebbé kell tenni a nemzetrészek közötti kommunikációt. Hangsúlyozta: el kell kezdeni a párbeszédet "nemzeti céljainkról" a külhoni magyarság által lakott országok többségi nemzeteinek értelmiségével, mivel ez célravezetőbb, mint a "szavazatszerzés napi kényszerének kiszolgáltatott" politikai elittel folytatott diskurzus.

Berényi: Az MKP megkerülhetetlenné vált

Berényi József az elmúlt egy év három szlovákiai választásának - a tavaly őszi megyei, valamint az idei államfő- és európai parlamenti választás  - eredményeit értékelve kifejtette: bár a 2012-es előre hozott parlamenti választások után sokan nem bíztak abban, hogy az MKP "revitalizálható", a felvidéki magyar pártnak sikerült újra legitimációt szereznie, és a voksolásokon elért sikerük megmutatta, szükség van arra a politikára, amelyet az MKP képvisel.

"Az MKP megkerülhetetlenné vált" - szögezte le Berényi. Rámutatott: pártja államfőjelöltje, Bárdos Gyula, aki Szlovákiában az első magyar elnökjelölt volt, igen jól szerepelt, és az MKP az EP-választás során először győzte le országos választáson a Bugár Béla vezette Most-Híd pártot.

Az autonómiáról is szavazzanak 2016-ban!

Az MKP politikusa a szabadegyetem fórumán egy nézői kérdésre válaszolva kijelentette: a 2016-ban sorra kerülő szlovákiai parlamenti választáson legitimitást szeretnének szerezni az általuk készített autonómiatervezethez, amelyet addig formailag és tartalmilag is "védhetővé" kell tenni részint a választók, részint pedig a szlovák közvélemény előtt. 

A tervezetet annak "formai lecsiszolása" után fogják nyilvánosságra hozni - tette hozzá Berényi József.

Forrás: MTI