Izlandon megint kitört a tűzhányó

Labdarúgás. Az év egyik legnagyobb blamázsa, hogy Hollandia már két vereségnél tart az Eb-selejtezőkön, s csupán egy győzelme van

Kiss B. László – 2014.10.15. 15:12 –

Ritkán fordul elő olyasmi, hogy a világbajnokság első három helyezettje közül mindegyik kikapjon. Az elmúlt napokban ez történt, Németországot, Argentínát és Hollandiát is megverték. Az igazi szenzáció az utóbbi válogatott veresége volt, amely Izlandról jött haza pont nélkül az Európa-bajnoki selejtezőn.

Gylfi Sigurdsson 20141015A huszonöt éves izlandi Gylfi Sigurdsson két gólt lőtt a vb-borzérmes hollandoknak (Fotó: Reuters - Rebecca Naden)

Ha a feje tetejére nem is állt, de kicsit azért megbillent a futballvilág az elmúlt napokban. A világbajnok Németország a hét végén Lengyelországban kapott ki 2–0-ra. Az ezüstérmes argentinok szintén 2–0-ra veszítettek az ősi rivális Brazília ellen. De a legnagyobb blama a hollandoké, akik ugyancsak 2–0-ra kikaptak. Az Eb-selejtezőn az angol Premier League-ben, a Swansea-ban futballozó Gylfi Sigurdsson kétszer is betalált Reykjavíkban a holland kapuba. Ezzel a győzelmével Izland történelmet írt, kilenc vereség és egy döntetlen után először győzte le Hollandiát. Majd húsz éve, 1995-ben kezdett ilyen pocsékul a holland válogatott, és érdekes módon akkor is Guus Hiddink volt a szövetségi kapitány, mint most. Az 1996-os angliai Eb-re azért mégis kivitte a válogatottat.

A mostani selejtezősorozat legnagyobb szenzációja kétség kívül a vb-bronzérmes csapnivaló szereplése. Hiddink negyedik mérkőzésén harmadik vereségét volt kénytelen elkönyvelni Izlandon, s ebből kettő tétmeccs volt. A csehországi zakó után a reykjavíkit még nehezebb megmagyarázni. A hollandoknak így három mérkőzés után csupán három pontjuk van, miközben a csoportot a kilencpontos Izland vezeti, 8–0-s gólkülönbséggel a szintén százszázalékos Csehország előtt. Érdekesség még, hogy Törökországnak csupán egy pontja van, és az utolsó az A csoportban.

Guus Hiddink egyetért azzal, hogy beragadtak, de szerinte nincs tragédia. „Higgadtan kell kielemeznünk a holland futball jelenlegi állapotát, s csak utána beszéljünk arról, hogyan tudunk továbblépni – mondta a kapitány. – Most hátrányban vagyunk, de azért senki se temessen még bennünket. Ígérem, ott leszünk a franciaországi Eb-n.”

Arjen Robben őszintén nyilatkozott a kínos reykjavíki vereség után: „Rendkívül dühös vagyok, de nem akarom másra kenni ezt a vereséget. Magunkba kell néznünk, ám nem szabadna egymásra mutogatnunk. Ha így játszol, nem nyersz, ez ilyen egyszerű. Amellett, hogy két gólt kaptunk, még bután is futballoztunk. A múltból nem lehet megélni, ezt mindenkinek tudomásul kellene vennie. Nem szabad azt gondolnunk, hogy jók vagyunk, mert nem vagyunk azok. Talán túl sokan túl magabiztosan léptek pályára most is. Két év múlva Európa-bajnokság lesz, amelyen én ott akarok lenni, de ehhez nagyon sok mindennek meg kell változnia” – vélte a Bayern München szélsője.

Fél Hollandia beleremegett az izlandi pofonba. Sokan megszólaltak tegnap a vereség után. Ronald de Boer, az Ajax és a Barcelona egykori válogatott sztárja például a kapitányt okolja. „Louis van Gaal távozása után hiba volt Guus Hiddink kinevezése. Minden elismerésem az övé, tisztelem az eredményeit, de már 67 éves, eljárt felette az idő. Nem látom, hogy mit akar játszani a csapat. Ronald Koeman lett volna a helyes választás.”

Ugyanakkor minden dicséretet megérdemel Lars Lagerback. Az izlandi szövetségi kapitány – ahogy mondta – Reykjavíkból bevehetetlen erődöt akar faragni. „Az a tervem, hogy ebből az erődből nem visz el Eb-selejtezőpontot senki sem. Guus Hiddink jó szakember, de most nem megy a csapatának. A győzelmünk annak volt köszönhető, hogy nemcsak magam, hanem a játékosaim is hittek, hisznek abban, amiben én.”

Úgy tűnik, eddig kiválóan működik a megálmodott taktika, Izland még gólt sem kapott ebben a sorozatban, és százszázalékos. Az eredményeinek akkora a visszhangja, mintha megint kitört volna a Bardarbunga tűzhányó a szigeten.

Orosz sajtóértesülések szerint november 18-án Budapesten lép pályára barátságos mérkőzésen az orosz válogatott. A Feröer-szigetek–Magyarország Eb-selejtező mérkőzésről a Magyarhirlap. hu honlapon számoltunk be.


Korrekordot döntött a norvég tini

Martin Ödegaard, a norvég labdarúgó-válogatott középpályása lett az Európa-bajnoki selejtezők történetének legfiatalabb játékosa, miután pályára lépett a Bulgária ellen 2-1-re megnyert hétfői mérkőzésen. A futballista 15 évesen és 300 naposan kapott lehetőséget, miután a 64. percben csereként beállít. Az eddigi korrekordot az izlandi Sigurdur Jonsson tartotta, ő 1983-ban 16 évesen és 251 naposan szerepelt hazája válogatottjában Eb-selejtezőn.