Fidesz-KDNP: Orbán Viktor vétózzon, ha kell!

Alapjogokért Központ: az Európai Néppárt Orbán Viktor javaslataival készült az uniós csúcsra+VIDEÓ

MH/MTI – 2016.12.15. 11:53 –

A Fidesz-KDNP arra kéri Orbán Viktor kormányfőt, hogy a kötelező betelepítési kvóta teljes elutasításának álláspontját képviselje a csütörtöki európai uniós csúcstalálkozón is.

Ha pedig mégis át akarnák "erőszakolni" a kötelező kvótákat, a kormánypártok azt kérik a miniszterelnöktől, emeljen vétót a brüsszeli tanácskozáson - közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

"Magyarországra változatlanul óriási nyomás nehezedik az EU részéről, hogy adja fel eddigi álláspontját, és fogadja el a kötelező betelepítés tervét" - mondta Hidvéghi Balázs, aki szerint "komoly jelek" utalnak arra, hogy "migránspárti erők" át akarják vinni az uniós döntéshozatalon a kötelező kvótákat.

Hozzátette: Orbán Viktor vétójának köszönhetően a legutóbbi EU-csúcson az a döntés született, hogy új tervet dolgoznak ki a migrációs válság kezelésére, majd "meglátjuk, hogy ez a terv mit tartalmaz".

A Fidesz kommunikációs igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás nem csökken, az EU és Törökország viszonya pedig "egyre feszültebbé" válik, márpedig Törökországban és térségében több millióan várnak arra, hogy Európába jussanak.
A politikus egyértelműnek nevezte, hogy az illegális bevándorlók jelentik ma a legnagyobb veszélyt a nőkre és a gyermekekre Európában.
Szavait azzal zárta, hogy Magyarország eddig is szolidáris volt, és ezután is az lesz az EU-val, hiszen Magyarország nemcsak a saját határát védi, hanem a schengenit is.

Halász János arról beszélt, hogy a kormánnyal szemben az ellenzék felelőtlenül viselkedik, csak a saját pillanatnyi politikai érdekeit nézi. A Jobbik és a baloldali pártok egy platformra kerültek, amikor nem szavazták meg a kvótaellenes alkotmánymódosítási javaslatot - fogalmazott.

A szóvivő szerint a baloldal már sokszor bebizonyította, hogy neki a magyarok érdeke csak a sokadik, ám a magát nemzetinek tartó Jobbikra sem lehetett számítani az alaptörvény módosításánál.
Halász János is kérte a miniszterelnököt, tegyen meg mindent az EU-csúcson, hogy "senki ne dönthessen a fejünk fölött a minket érintő sorskérdésekben".

A nyugdíjemelés ügyében feltett kérdésre a frakciószóvivő kijelentette: januártól 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, aki mást állít, az hazudik. Azt is mondta, hogy a nyugdíjasoknak küldött 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány után természetesen nem kell adóbevallást készíteni.

Alapjogokért Központ: az Európai Néppárt Orbán Viktor javaslataival készült az uniós csúcsra
Az Európai Néppárt Orbán Viktor miniszterelnök javaslataival készült az európai uniós csúcsra, az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén újra a migrációs válságra adandó uniós megoldás áll majd a középpontban - olvasható az Alapjogokért Központ közleményében.

"Hosszú idő után végre valódi esély van arra, hogy a tagállamok vezetői túllépjenek a Jean-Claude Juncker által kidolgozott, kötelező kvótákra építő javaslaton". Ezt jelzi, hogy az unió legerősebb politikai csoportosulása, az Európai Néppárt legutóbbi, novemberi választmányi ülésén már olyan stratégiai határozatot fogadott el, amely egyértelműen szembemegy az Európai Bizottság álláspontjával, sőt, a néppárti határozat legfőbb elemei az Orbán Viktor által idén áprilisban közzétett "Schengen 2.0" elnevezésű javaslaton alapszanak - írták.

Az Alapjogokért Központ rámutatott, az egyezések közül a legjelentősebbek: a külső határok védelmére vonatkozó javaslat, az unión kívüli úgynevezett "hotspotok" felállításának terve, valamint a migrációs krízis helyben, a problémák gyökerénél történő kezelésére vonatkozó elképzelés.
Az elemzők kifejtették, mindkét javaslat első helyen említi a külső, schengeni határok megvédésének fontosságát, amely az e határokkal rendelkező tagállamoknak nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is. A néppárti dokumentum csatlakozik Orbán Viktor kezdeményezéséhez, amikor kijelenti,  hangsúlyt kell fektetni a határszakaszok védelmére annak érdekében, hogy gátat lehessen szabni az illegális bevándorlásnak és az azzal együtt járó embercsempészetnek és a további emberáldozatoknak.

Az illegális migránsokra vonatkozóan a dokumentumok kijelentik, hogy a menekültstátuszra nem jogosultakat mindenképpen vissza kell küldeni a biztonságos származási vagy tranzitországba. Azoknak a személyeknek pedig, akik a külső határokat már átlépték, szükséges a teljes körű azonosítása, illetve a fokozott és hatékony ellenőrzése. Ahogy a magyar kormányzati dokumentum, úgy a néppárt javaslata is leszögezi, hogy a migránsoknak a kontinensre történő kontrollálatlan beáramlása elfogadhatatlan, mivel nemcsak biztonsági kockázatokat rejt az európai polgárokra nézve, hanem a szociális rendszerek, illetve a jogállami működést is potenciálisan veszélyezteti - írta az Alapjogokért Központ, amely rámutat arra is, hogy a néppárti határozat követi a magyar kormányzati kezdeményezést abban a tekintetben is, hogy elengedhetetlennek tartja a harmadik országokkal való együttműködést a krízis enyhítése, végső soron pedig megoldása érdekében.

Az Alapjogokért Központ közleménye szerint a néppárti határozat - összhangban a magyar javaslattal - hangsúlyozza azt is, hogy az Európai Uniónak figyelemmel kell lenni a tagállamok menekülteket befogadni képes kapacitásaira. 

Ezzel párhuzamosan pedig mindkét javaslatcsomag szükségesnek tekinti azt, hogy az ENSZ és az EU partnerei segítsék az uniót a terhek viselésében, mivel a kihívás olyan mértékű, hogy annak megoldásához a széles körű nemzetközi összefogás elengedhetetlen - olvasható az elemzésben.