Újabb tanárjelölteket támogatnak

Akár havi hetvenötezer forintot is kaphatnak a klebelsberg-ösztöndíjra sikeresen pályázó, hiányszakon tanuló hallgatók

Pintér Balázs – 2014.10.14. 15:35 –

Mintegy 343 millió forint áll rendelkezésre az idén a tanárjelölt hallgatóknak kiírt Klebelsberg-ösztöndíjra. A havi 25–75 ezer forintot jelentő támogatásra október 20-ig jelentkezhetnek a diákok.

tanár 20141014Eddig több mint ötszázan regisztráltak a programra (Fotó: Hegedüs Róbert)

Még egy hétig, október 20-ig lehet jelentkezni a Klebelsberg-ösztöndíj­programra, amellyel az osztatlan tanárképzésen tanuló hallgatókat támogatják. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ebben az évben mintegy 343 millió forint áll rendelkezésre az ösztöndíjra. A támogatást már tavaly elnyert hallgatóknak 235 millió forint jut, és több mint százmillió forintot szánnak az új ösztöndíjasok szeptembertől decemberig történő támogatására. A tárcavezető hangsúlyozta, a jelentkezők számát nem kell korlátozni, ráadásul az ösztöndíjra határon túli magyar hallgatók is pályázhatnak. A miniszter szerint a program az elmúlt évben sikeres volt: akkor több mint ötszáz tanárjelölt pályázott, és végül 436-an nyerték el az ösztöndíjat. Balog Zoltán kifejtette, az állam 25, 50 vagy 75 ezer forintot ad havonta azoknak a diákoknak, akik vállalják azt, hogy tanulmányaik befejezése után, legalább az ösztöndíj folyósításának idejéig a köznevelési rendszerben tanítanak majd. Megjegyezte, az, hogy a pályázó végül mekkora összeget kap, attól függ, hogy hiányszaknak számító szakon tanul-e.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy a program elsősorban „a köznevelési rendszerben jelen lévő hiányszakok tekintetében ösztönöz és motivál”. Ez – tette hozzá – kiszámíthatóvá teszi az iskolarendszerben a szakos ellátottság jövőbeni tervezését. Czunyiné jelezte, már eddig is több mint ötszázan regisztráltak a programra.

Az államtitkár által említett szempontok jelennek meg a pályázatok elbírálásánál, mivel a hiányszakok pedagógusigénye és a leendő munkavállalási régió érintettsége a választott hiányszak esetében döntő jelentőséggel bír. A pályázat nyertesei aktív képzési idejük egésze alatt jogosultak lesznek a támogatásra, amennyiben tanulmányi eredményük nem romlik az elvárt szint alá. A Klebelsberg-ösztöndíjat a tanulmányi ösztöndíjtól és más juttatásoktól függetlenül megkapják a programban részt vevők.