Egyre több a befektető, pezseg az országban a cégfelvásárlási piac

Hazánk dobogós helyen a régióban

Bódy Géza – 2016.12.07. 00:49 –

Sok likvid tőke keresi a helyét a vállalatoknál, hazánkban kiemelt szerep jut a kockázati befektetőknek, befektetéseknek. Ez komoly előnyt jelenthet egy-egy kezdő, ám annál fantáziadúsabb vállalkozásnak.
Biztató trendeknek lehetünk tanúi a cégeladások, cégfelvásárlások piacán, amely a gazdasági válság hatására történő bezuhanás után 2015 végére ismét talpra állt. Idén az első három negyedévében visszaesés tapasztalható ugyan, de a szakértők és a befektetők ismét növekvő trendet várnak az elkövetkező időszakban. Sok likvid tőke keresi a helyét a vállalatoknál, a tőzsdén jegyzett vagy pénzügyi befektetői, private equity hátterű cégeknél pedig a növekedési kényszer mozdítja a felvásárlások irányába a döntéshozókat – tudósított a Portfolió a HVCA (Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület), a Baker & McKenzie és az M27 Absolvo szakmai konferenciájáról.

A kínálati oldalon is erőteljesen növekvő aktivitást prognosztizálnak a szakértők. Magyarország a régió top3 befektetési célpontja között szerepel, a kockázatitőke-befektetéseket tekintve pedig vezetjük a régiós statisztikát, az összes VC befektetés (venture capital - a szerk.) harminc százaléka hazánk cégeibe áramlott. Magyarországon erősödő kínálatra lehet majd számítani, s a versenyt várhatóan tovább fokozza majd a cégutódlás problémájával szembesülő több száz, több ezer vállalkozás eladósorba kerülése.

Németország kiemelkedően aktív a magyar cégfelvásárlások tekintetében. Ott ugyanis tradicionálisan jelentős a kis- és középvállalatok súlya, amelyek sikeresen veszik fel a versenyt a nemzetközi piacokon. Jan Pörschmann, a Proventis Partners vezetője a konferencián elmondta, hogy az elmúlt években Németországban is élénkülő aktivitás tapasztalható, a határon átnyúló tranzakciók száma évi több mint tízszázalékos növekedést mutat.

A konferencián befektetői és vállalkozói oldalról is felhívták a figyelmet az előadók arra, hogy a cégeladás, cégfelvásárlás során célszerű külső tanácsadót bevonni, aki nemcsak a felkészülésben, a befektetőkeresésben nyújt támogatást, hanem az eladói és vevői érdekek közelítésében is, amely meghatározó lépés a sikeres cégeladás irányába.