Folyamatos a szociális bérek emelése

Erősödő ellátás

MH-összeállítás – 2016.11.11. 04:06 –

Sokat javult az ország szociális állapota 2010 óta, a felzárkóztatásban jelentős eredményeket sikerült elérni – mondta tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki példaként hozta fel, hogy mára hatszázezerrel többen vannak azok, akik nem segélyből, hanem jövedelemből élnek.

A szociális munka napja alkalmából tartott díjátadón közölte, minden rendszer annyit ér, amennyit azok munkája, akik működtetik, és mivel a magyar szociális ellátásban kiváló emberek dolgoznak, az az egyik legjobbá vált Európában. Kilencvenháromezer ember dolgozik a szférában, és több mint nyolcszázezren vették igénybe az ellátórendszer valamilyen szolgáltatását idén január 1. és szeptember 31. között. Hangsúlyozta, a bérezés „még javítandó”, az emelések azonban még nem értek véget, a 2017-es költségvetésben szerepelni fog azok fedezete. Czibere Ká­roly szociális államtitkár arról beszélt, az előrejelzések szerint a munkaerőpiac át fog alakulni a következő évtizedekben, felerősödik a segítő szakmák szerepe. Az eseményen átadták a Szociálpolitikai Tanács új tagjainak megbízólevelét.

Szintén tegnap a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete december 5-re sztrájkot hirdetett az ágazatban dolgozókért. A humántárca ezt követően közleményt adott ki, felidézve, 2014 és 2016 között átlagosan tizenhat százalékkal, bruttó huszonnégyezer forinttal emelkedett a szociális dolgozók bére.