„Trump sikere kedvező hazánknak”

Szijjártó Péter: Világossá vált, hogy a politikai elit és az emberek véleménye meghatározó kérdésekben is eltér egymástól

Máté T. Gyula – 2016.11.11. 03:54 –

A magyar kormány végig elvi álláspontot képviselt az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, márpedig Donald Trump politikai elképzelései kedvezőek Európa és hazánk számára is – mondta a lapunknak adott interjúban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai politikai elit jelenleg frusztrált, nem tud mit kezdeni azzal, hogy az emberek újra szembefordultak az elit által hirdetett mainstream iránnyal.

Szijjarto-PeterSzijjártó Péter: Nem kell kapkodni, pontosabban kapkodjon az, aki kétségbe van esve (Fotó: Nagy Balázs)
– Orbán Viktor az elsők között gratulált Donald Trump győzelméhez, felvették már a kapcsolatot az új elnök csapatával?

– Egyelőre nem tudjuk, hogy kik fognak szerepet vállalni a jövendő Trump-adminisztrációban. A Fidesz magyar kormányzó pártként kapcsolatot tart mind a két meghatározó amerikai politikai tömörüléssel, de nem titok: közülük a Republikánus Párttal volt és van aktív strukturális és politikai együttműködés. Üdvözöljük Donald Trump győzelmét, készek vagyunk arra, hogy a lehető legszorosabban dolgozzunk együtt vele és kijelölendő csapatával.

– A magyar kormányfőnek volt egy másik elsősége is: már nyáron támogatta Trumpot. Ma ezt a döntést aligha kérdőjelezi meg bárki is, azonban a kampány során, a Hillary Clinton fölényét jelző közvélemény-kutatások idején ez messze nem volt ilyen egyértelmű. Kaptak is bőven a „fejükre” idehaza és a tengerentúlon is…

– Emlékeztetni szeretnék: mi akkor sem az elnökjelöltek személyéről, hanem politikájuk egyes szegmenseiről beszéltünk. Így visszagondolva nehezen is értem, hogy ezen egyes amerikai barátaink mit is nehezményeztek, hiszen ők folyamatosan véleményt mondanak más országok belpolitikájáról. Az amerikai elnökválasztási kampány nyilvánvalóan az egész világot érintette, így szerintem tökéletesen természetes, hogy ezzel kapcsolatban a világ vezetői is elmondják véleményüket – az amerikaiak által oly gyakran másokon számon kért szólásszabadságba ez bőven belefér.

– Nem volt ez mégis túl koc­kázatos?

– Amit a kampány folyamán külpolitikai kérdésekben hallottunk, az Magyarország és Európa számára racionálisabbnak és hasznosabbnak tűnt, mint amit eddig az Egyesült Államok képviselt. A demokráciaexport határok közé szorítása a világ számára kimondottan kedvező irányváltást jelentene. Ez vonatkozik a Donald Trump által képviselt bevándorlási politikára is, amely Magyarország szuverenitása szempontjából lényegesen kedvezőbb a demokratáéknál. Tavaly nyáron is ez volt az álláspontunk, azóta is ezt képviseltük, értelemszerűen most is ezt mondjuk. Ez határozott elvi álláspont volt, nem az amerikai választási kampány ilyen-olyan fordulataitól függött.

– Az Európai Unió külügyminiszterei vasárnap találkoznak. Várható bármi változás a brüsszeli politikában Trump győzelme után?

– Menetrend szerint hétfőn ül össze a külügyminiszterek tanácsa. Azonban valóban van egy olyan kezdeményezés, hogy már vasárnap jöjjünk össze informálisan, beszéljünk az amerikai elnökválasztás után kialakult helyzetről. Nem kertelek: ezt értelmetlen és fölösleges ötletnek tartom, idő előtti kezdeményezésnek. Amíg nem tudjuk, hogy kik irányítják a jövendő amerikai diplomáciát, amíg hivatalosan nem közlik a Fehér Ház új külpolitikai és gazdasági prioritásait – ez időpazarlás, nem is tudom, miről kellene beszélgetnünk.

– Berlintől Párizsig azt mondják, Trumppal megváltozott a helyzet.

– Az látszik, hogy az elnökválasztás eredménye után van egy nagy adag frusztráció az európai vezetőkben. Mindenki előre elkönyvelte, papírformának vette, hogy a politikai elit által támogatott Hillary Clinton fog nyerni. Az amerikai emberek azonban másképpen döntöttek. S ez már a harmadik eset a transzatlanti politikai térségben, amikor világossá vált, hogy az elit és az emberek véleménye nem egyezik meghatározó kérdésekben. Így volt ez a migráció, így volt a Brexit és most az amerikai elnökválasztás kérdésében is. Ezt most már talán az említett politikai elitnek is ideje lenne felfogni. De nem kell kapkodni, pontosabban kapkodjon az, aki kétségbe van esve. Mi semmi esetre sem tartozunk közéjük.