Matolcsy György: Okos városokat, kreatív iparokat kell építeni és meg kell újítani az oktatást

Új geopolitikai könyv jelenik meg a Pallas Athéné Alapítványok támogatásával

MH/MTI – 2016.11.03. 19:31 –

A Pallas Athéné Alapítványok támogatásával jelenik meg Csizmadia Norbert Geopillanat című könyve, a kiadványt, amely térképek segítségével kalauzolja az olvasót a 21. század globális folyamatiban csütörtökön mutatta be Budapesten Matolcsy György jegybankelnök. A könyv decemberben kerül a boltokba - közölte az alapítvány az MTI-vel.

Matolcsy György a közlemény szerint egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a könyv a 21. század egészére ad térképet: a tér és az idő térképét. A szerző új látásmódot ad, eszerint fontos a tér, az idő, a hely és fontos a földrajz, mivel nem lehet megérteni a világot és jó döntéseket hozni geoökonómia és geopolitika nélkül - tette hozzá. 

A könyv fontos üzenetei között említette, hogy okos városokat, kreatív iparokat kell építeni és meg kell újítani az oktatást, hiszen a világ legjobb száz egyeteme között szerepelnie kell legalább egy magyarnak is.

Csizmadia Norbert a közlemény szerint kifejtette: a könyv a legfrissebb elemzések és tanulmányok segítségével keresi a választ arra, hogy kik lesznek a korszak nyertes nemzetei, közösségei, vezetői és hatalmai.  

A könyv 100 újszerű térképpel, ábrával és infografikával segít megérteni azokat az összefüggéseket, amelyek a század geopolitikai és geostratégiai döntései mögött állnak. A legújabb földrajzi és közgazdasági összefüggések alapján ad választ arra a kérdésre, hogyan is lássuk előre a globális folyamatokat - olvasható a közleményben.

Csizmadia Norbert bemutatta a Hungarian Geopolitics most megjelent harmadik számát is, amelynek központi témája Magyarország és az Új Selyemút kapcsolata. A magazin számai digitális formátumban is elérhetők a www.geopolitika.hu oldalon.

A könyvet gondozó L'Harmattan kiadó vezetője, Gyenes Ádám hangsúlyozta: a Pallas Athéné Alapítványok támogatása fontos a könyvkiadó szakma számára, hiszen manapság a könyvkiadást nem sok pályázat segíti. 

A közlemény szerint a speciális útikönyv szerzője, Csizmadia Norbert a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kuratóriumának elnöke, geográfus, geoökonómiai szakértő, elkötelezett a geopolitikai szemlélet népszerűsítése iránt.