Portrékönyv a protestáns hősökről

Félezer év jelentős személyiségei előtt tiszteleg egy élményszerű kiadvány

Forgách Kinga – 2016.10.29. 03:54 –

Bemutatták a ferencvárosi Bibliás könyvesboltban tegnap a Protestáns hősök című kötetet. A kiadvány a magyar történelem elmúlt fél évezredének ötven kiemelkedő protestáns személyiségéről ad áttekintést, a reformáció jövőre esedékes ötszázadik évfordulója alkalmából készült.

Faggyas Sándor, Kő András és Bánó Attila 20161029Faggyas Sándor, Kő András és Bánó Attila a könyv bemutatásán (Fotó: Varga Imre)

Az esemény házigazdája Kő András újságíró volt, a beszélgetésen részt vett Bánó Attila író, újságíró, Lázár Csaba, a Magyar Katolikus Rádió vezető bemondója, valamint a kötet szerkesztője, Faggyas Sándor, a Magyar Hírlap lapszerkesztője is. Ő a kérdésünkre elmondta: a reformáció egy mai napig tartó folyamat, s a magyar történelmet nem lehetne a protestáns értékek, eszmék és nagy személyiségek nélkül elbeszélni.

A kötet készítői minden évszázadból tíz embert választottak ki: írókat, költőket, prédikátorokat, tudósokat, állami vezetőket és pedagógusokat. Faggyas Sándor hozzátette: ez nem lexikon és nem is száraz életrajzok gyűjteménye, hanem igyekszik élményszerűen bemutatni a személyeket, ezért a gondolkodásmódjukat és az utókorra gyakorolt hatásukat is ábrázolják. A gyűjtemény legfőbb célja, hogy a mai fiatalok számára mutasson valódi példaképeket.